U mirovini radi gotovo 28.000 umirovljenika, a interes za jednim poslom prednjači

Ana Kanazir
14. kolovoza 2023.
Mirovine
A- A+

Kako bi zaradili dodatan novac, mnogo umirovljenika radi na pola radnog vremena. Na ovaj način si mogu platiti skupe troškove živote, a neki od njih možda mogu otići na more. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, s danom 30. lipnja zaposleno je bilo ukupno 27.761 umirovljenika. Od tog broja je radilo 18.026 muškaraca i 9.735 žena.

Umirovljenik popravlja u svojoj radionici

Rad u mirovini | Foto: Unsplash

Kao što smo već pisali nekoliko puta, umirovljenici se mogu zaposliti i putem specijaliziranog portala za traženje poslova za umirovljenike, a poznato je i kako se broj onih koji rade u mirovini samo povećava.

Rad na pola radnog vremena lipanj

Rad na pola radnog vremena | Foto: Screenshot HZMO

S obzirom na to da su cijene sve veće u trgovinama, umirovljenici se moraju snaći kako se ne bi povećala razina siromaštva. Nekoliko prijedloga imaju iz platforme Umirovljenici zajedno koji su iznijeli svoje zahtjeve, ali i najavili prosvjed, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, neki umirovljenici biraju raditi u mirovini i to na pola radnog vremena.

Umirovljenik u sakou Securitas
Saznali smo kako izgleda rad u mirovini: 'Umirovljenici su vrlo pristojni, pripremljeni i znaju što žele'

U usporedbi s prošlim mjesecom, zaposleno je otprilike tisuću umirovljenika više, dok je u odnosu na prošlu godinu posao na pola radnog vremena pronašlo oko 5.000 umirovljenika više. Ono što je većinom uvijek isto je djelatnost u kojoj se umirovljenici zapošljavaju.

Tako su najtraženiji poslovi za njih oni u trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala. Ovdje je, s datumom 30. lipnja, bilo zaposleno ukupno 4.649 umirovljenika. Na drugom mjestu s brojem zaposlenih umirovljenika je prerađivačka industrija u kojoj radi 3.558 njih. U stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima je zaposleno pak 3.536 umirovljenika na pola radnog vremena.

Na portalu za traženje posla za umirovljenike se nudi ukupno 195 različitih radnih mjesta, a najviše ih je upravo u kategoriji prodavač/prodavačica. Ako vas zanima kako izgleda rad umirovljenika, više možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap