Švicarci po uzoru na Hrvate: Vlada želi podići dob za umirovljenje žena, sindikati pripremili referendum

Milan Dalmacija
11. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Švicarci će 25. rujna odlučiti o tome žele li prihvatiti vladin prijedlog mirovinske reforme. Planirano je podizanje dobi za umirovljenje žena na 65 godina te veća stopa PDV-a kako bi se financirao mirovinski sustav.

referendum

Foto: FB screenshot | direktno.hr

Švicarska kreće u nešto sveobuhvatniju mirovinsku reformu. No, kao i za gotovo sve drugo u toj zemlji, građane će se pitati za mišljenje. Naime, plan vlade je da, između ostalog, podigne dob za umirovljenje žena sa 64 na 65 godina, što je ujedno i dob u kojoj se umirovljuju muškarci. Ljevica i sindikati su pokrenuli referendum protiv podizanja dobi za umirovljenje žena, piše Swiss Info.

U kratkom su vremenu prikupili 50.000 potpisa potrebnih za pokretanje referenduma, jer je dio udruga za prava žena zabrinut zbog reforme. Švicarke, u prosjeku, imaju znatno niže mirovine od Švicaraca. Uz to, vlasti planiraju podići stopu PDV-a na robe i usluge kako bi mogle dodatno financirati mirovinski sustav.

Među protivnicima reforme postoji bojazan da se priprema mogućnost podizanja dobi za umirovljenje na 67 godina i za muškarce i za žene. Pobornici mirovinske reforme smatraju da je ona nužna zbog demografskog starenja i lakšeg financiranja mirovina.

Nekoliko pokušaja mirovinske reforme je u proteklih 30 godina propalo na referendumima. Hoće li opet biti tako, bit će poznato 25. rujna, kad je predviđeno održavanje novog referenduma.

Nalik inicijativi ’67 je previše’

Ova priča neodoljivo podsjeća na referendumsku inicijativu “67 je previše” koju su pokrenuli hrvatski sindikati 2019. godine. Naime, tada je predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO), Vlada htjela do 2036. postupno podići dob za umirovljenje na 67 godina.

Referendum '67 je previše': Provjera potpisa je gotova, mirovinska reforma visi o koncu

Uz to, bilo je predviđeno i podizanje dobi za odlazak u prijevremenu mirovinu na 62 godine, a sindikalisti su tražili i smanjenje penalizacije za raniji odlazak u mirovinu s 18 na 12 posto te produljenje prijelaznog roka za izjednačavanje dobi za umirovljenje muškaraca i žena.

Na kraju su u tome uspjeli i prije pokretanja referenduma. Inicijativa je u dva tjedna skupila 748.624 važećih potpisa građana za održavanje referenduma, što je dvostruko više od zakonski potrebnog broja. Vlada je nakon toga u prihvatila zahtjeve inicijative “67 je previše” te ih uvrstila u ZOMO.

To je dovelo do toga da je zakonom previđen i rad uz mirovinu na pola radnog vremena, a prijelazni rok za izjednačavanje umirovljenja muškaraca i žena je produljen do 2030.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap