Švicarci na referendumu izglasali kasniji odlazak žena u mirovinu, ali i povećanje PDV-a

Ana Kanazir
26. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Jučer je u Švicarskoj održan referendum o podizanju dobi za umirovljenje žena sa 64 na 65 godina te za veću stopu PDV-a kako bi se financirao mirovinski sustav. Oko 50,6 posto birača glasalo je za povećanje dobi za umirovljenje žena na 65 godina, dok je 55,1 posto podržalo povećanje PDV-a. Osim toga, inicijativa koja je htjela zabraniti intenzivni uzgoj stoke, odbijena je sa 63 posto glasova.

referendum

Foto: FB screenshot | direktno.hr

Ministar unutarnjih poslova Švicarske, Alain Berset izjavio je kako je to prvi puta u 25 godina da su se glasači složili oko prijedloga za jačanje sustava mirovinskog osiguranja. Kao što smo već pisali ovdje, dosadašnje inicijative i pokušaji mirovinske reforme su propale, a ovom odlukom se kreće u sveobuhvatniju mirovinsku reformu.

referendum
Švicarci po uzoru na Hrvate: Vlada želi podići dob za umirovljenje žena, sindikati pripremili referendum

Nisu svi zadovoljni rezultatima referenduma

Samo glasovanje je obilježila podijeljenost između kantona njemačkog govornog područja koji su skloni reformi i drugih kantona. Također, žene su do sada odlazile u mirovinu sa 64 godine, dok je sada ta granica pomaknuta za dodatnih godinu dana.

Većina u parlamentu, vladi i mnogi poduzetnici su tvrdili kako je državni mirovinski sustav u opasnosti i kako mu je potrebno dodatno financiranje u iznosu od 18,8 milijardi dolara u idućih deset godina. Berset je dodao i kako je reforma nužna, ali i u interesu svih žena, navodi Swiss info.

Ipak, nisu svi zadovoljni ovom odlukom. Članice Socijalističke stranke odmah su najavile prosvjede u Bernu jer misle da će se ovime samo smanjiti već niže mirovine od muškaraca. U Švicarskoj od 2020. godine žene imaju oko 35 posto manje mirovine od mirovina muškaraca. Kažu i kako je ova odluka pljuska svim ženama.

Copy link
Powered by Social Snap