Saborski Odbor za ratne veterane podržao ukidanje smanjenja povlaštenih mirovina

Ana Kanazir
19. travnja 2023.
Mirovine
A- A+

Vlada je prije šest dana usvojila izmjene zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima. Ovime su usvojene izmjene kojima se ukidaju smanjenja povlaštenih mirovina i to u dva navrata. U skupinu koja prima povlaštene mirovine spadaju i hrvatski branitelji i pripadnici HVO-a. Upravo zato je Saborski Odbor za ratne veterane većinom glasova podržao navedene izmjene zakona.

Novčanice eura u rukama

Novac, euri | Foto: mirovina.hr

Kao što smo već pisali u ovom tekstu, novim izmjenama zakona će se obuhvatiti ukupno 96.343 korisnika mirovina, a među njima i 63.000 hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.

Novčanice eura u rukama
Vlada je konačno usvojila izmjene zakona o povratku dijela povlaštenih mirovina

Izmjenama zakona se smanjenje povlaštenih mirovina ukida u dva navrata, s 1. srpnjem ove godine i 1. siječnjem iduće godine. Procijenjeni troškovi primjene zakona će u prvoj godini biti 23 milijuna eura, 115 milijuna eura u 2024. godini te 124 milijuna eura u 2025. godini, prenosi Index.

Načelnica Sektora za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Snježana Zdjelar je odgovarala na pitanja zainteresiranih pa je tako rekla kako se radi o mirovinama za sedam kategorija koje su već konzumirane prema propisima koji više nisu na snazi. Predsjednik Odbora za veterane, Josip Đakić je objasnio kako se radi o naslijeđenim mirovinama bivših pripadnika JNA, Saveznog izvršnog vijeća, zastupnika u Hrvatskom saboru, labinskih rudara i sl.

Zdjelar je otkrila kako će ovdje ući i pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945. godine, a riječ je o 2.047 mirovina.

Provjerili smo koliko su povlaštene mirovine rasle u posljednjih pet godina. Treba spomenuti da brojke i postoci variraju, ali to ovisi o usklađivanjima, ranijim iznosima mirovina, ali i zakonskim promjenama. Više možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap