REGOS poslao važnu obavijest građanima: Evo na koji način mogu provjeriti saldo u drugom stupu

Milan Dalmacija
31. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

REGOS je građanima poslao obavijest o stanju njihovih računa u obveznim mirovinskim fondovima na dan 18. siječnja 2023. godine. U obavijesti je naveden broj i iznos obračunskih jedinica te saldo iskazan u kunama i eurima.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Registar osiguranika (REGOS) ovih je dana građanima poslao individualnu obavijest o stanju imovine na računima pri obveznim mirovinskim fondovima. Iznos iz obavijesti je informativnog karaktera, a predstavlja stanje na računima na dan 18. siječnja 2023. godine.

Temeljem odredbi Zakona o uvođenju eura i Pravilnika o obavještavanju klijenata pružatelja financijskih usluga o uvođenju eura, iznos Iznos imovine na osobnom računu iskazan je u eurima i kunama primjenom fiksnog tečaja konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro.

raiffeisen mirovinski fondovi
Stanje u mirovinskim fondovima na kraju 2022. godine: Jedan podatak se posebno ističe

Obavijest je dostupna članovima obveznih fondova (drugi stup) putem sustava elektroničkih usluga REGOS-a, odnosno u osobnom korisničkom računu u sustavu e-Građani. Obavijest se sastoji od osobnih podataka, naziva fonda, broja i vrijednosti obračunskih jedinica i stanja na računu iskazanog u kunama i eurima.

– Ukupna vrijednost imovine na osobnom računu predstavlja umnožak broja obračunskih jedinica i zadnje poznate vrijednosti obračunske jedinice obveznog mirovinskog fonda. U razdoblju dvojnog iskazivanja vrijednosti ukupan iznos imovine na osobnom računu člana obveznog mirovinskog fonda iskazan je u obje valute tj. u euru i kuni. Za potrebe iskazivanja novčane vrijednosti imovine na osobnom računu u obje valute obavljen je preračun ukupne vrijednost imovine na osobnom računu iz eura u kune primjenom fiksnog tečaja konverzije. Iskazani iznos u kunama je informativnog karaktera, stoji u obavijesti REGOS-a.

Vrijedi podsjetiti kako je HANFA u studenom ustvrdila da su mirovinski fondovi izgubili između pet i šest milijardi kuna zbog kretanja na financijskom tržištu, o čemu smo već pisali, a kakvo je stanje u fondovima možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap