Rastu najpoželjnije mirovine koje prima gotovo 100.000 Hrvata: Usklađivanje dolazi u srpnju

Milan Dalmacija
5. ožujka 2023.
Mirovine
A- A+

Njemački umirovljenici od ljeta mogu računati na povećanje mirovina za 3,5, odnosno 4,2 posto, ovisno o tome na kojem kraju zemlje žive. Dobra je vijest i što se visina doprinosa neće mijenjati zahvaljujući dobrom poslovanju mirovinskog osiguranja. Gotovo 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine.

Foto: mirovina.hr

Od 1. srpnja otprilike 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj, među kojima je gotovo 100.000 Hrvata, mogu računati na povećanje mirovina. Prema službenoj procjeni Njemačkog mirovinskog zavoda (DRV), mirovine bi trebale porasti za 3,5 posto u zapadnoj te za 4,2 posto u istočnoj Njemačkoj, prenosi Fenix Magazin.

njemacka
Istražili smo: Gotovo 100.000 Hrvata prima njemačke mirovine; evo koliko one iznose i kako do njih

Konkretno, povećanje od 3,5 posto bi umirovljenicima na istoku Njemačke s mirovinama od 500 eura donijelo još 21 euro, a na zapadu dodatnih 17 eura. Oni s mirovinama od 1.000 eura mogu računati na dodatna 84 eura na istoku, odnosno 70 eura na zapadu zemlje. Razlike u postocima vežu se uz ekonomske razlike koje su posljedica nekadašnje podjele Njemačke te razvoja tadašnjih gospodarstava.

Unatoč pozitivnim poslovnim rezultatima DRV-a, 1. srpnja prošle godine mirovine su porasle za 5,35 posto na zapadu, odnosno za 6,12 posto na istoku. No, mirovinski sustav je sad u boljem stanju od očekivanog. Naime, za mirovine u 2021. godini je potrošeno 310,7 milijardi eura. Unatoč tome, prihodi su bili veći za 1,2 milijarde eura.

To dovodi do još jedne dobre vijesti. Savezni ministar rada Hubertus Heil potvrdio je kako se stopa doprinosa do 2026. neće mijenjati. Doprinosi za mirovinsko osiguranje trenutno iznose 18,6 posto bruto plaće. Hrvatima na radu u Njemačkoj koji će ove godine otići u mirovinu, ne preostaje ništa drugo nego pratiti obavijesti DRV-a i ne vjerovati u brojne mitove o mirovinama koje smo skupili ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap