Rastu li mirovine točno onoliko koliko iznosi postotak usklađivanja? Ne baš, evo što kaže Šemper

Jasmina Grgurić Zanze
22. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Mirovine se nakon usklađivanja ne povećavaju za sami postotak usklađivanja. Od ukupno 42 provedena usklađivanja, 19 ih je bilo u korist, a čak 23 na štetu umirovljenika. Nekad je ono manje, a nekad veće od samog postotka, a razlog leži u računanju na dvije, umjesto na četiri decimale. To znači da ni sada umirovljenici neće dobiti preciznih 4,26 posto veće mirovine od siječnja. Problematiku izračuna aktualne vrijednosti mirovine nakon usklađivanja objašnjava za naš portal analitičar Željko Šemper.

Usklađivanje i rast mirovine nije uvijek lako izračunati | Ilustracija: Pexels

Usklađivanje i rast mirovine nije uvijek lako izračunati | Ilustracija: Pexels

Mirovine od 1. siječnja usklađivanjem rastu za 4,26 posto prema izračunu analitičara Šempera, o čemu smo pisali ovdje. No, hoće li doista toliko iznositi i samo povećanje? Usklađivanje mirovina provodi se dvaput godišnje, 1. siječnja i 1. srpnja, ali kod svakog usklađivanja mirovine nisu korigirane za postotak prema odluci Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Tako je primjerice kod zadnjeg usklađivanja mirovina od 1. srpnja 2023. postotak iznosio 8,42 posto, ali su mirovine korigirane za 8,38 posto. Problematiku izračuna aktualne vrijednosti mirovine (AVM) nakon usklađivanja objasnio nam je analitičar Željko Šemper.

U korist umirovljenika 19 usklađivanja, a 23 na štetu

Računanje eura
Usklađivanje mirovina: Analitičar izračunao za koliko posto će se mirovine povećati

– Da je prethodna aktualna vrijednost mirovine od 10,86 eura povećana na četiri decimale, 11,7744 eura, mirovine bi bile usklađene točno s 8,42 posto. Od 1. siječnja 2023. postotak je iznosio 5,37 posto, ali je korekcija iznosila manje, s 5,33 posto. Od 1. siječnja 2022. postotak je iznosio 2,24 posto, ali je korekcija iznosila 2,32 posto, dakle, više. I tako je kod svakog usklađivanja, plus ili minus. Od 1. siječnja 1999. godine, od ukupno 42 provedena usklađivanja 19 ih je bilo u korist, a 23 na štetu umirovljenika. Zbog toga sam resornom Ministarstvu i HZMO-u uputio prijedlog da se AVM izračunava na četiri decimale pa bi se mirovine uskladile prema postotku iz odluke Upravnog vijeća HZMO-a. Ali, opet nema dobre volje, pojasnio nam je Šemper.

Iz Zavoda za mirovinsko odgovorili su da s obzirom na to da se radi o novčanoj vrijednosti mirovine za jedan osobni bod, AVM nije moguće iskazati na više od dva decimalna mjesta, zbog čega dolazi do odstupanja u usklađenom iznosu mirovine. Sukladno monetarnom sustavu Hrvatske, svota mirovina iskazuje se u novčanim jedinicama, a novčane vrijednosti ne mogu se iskazivati na više od dva decimalna mjesta s obzirom na to da se sada sastoje od eura i centa.

Šemper: Izračun na četiri decimale itekako je moguć

Kako u praksi funkcioniraju izračuni i zaokruživanja može se vidjeti u puno primjera. Šemper tako  navodi da su u rješenju kod izračuna mirovina koeficijenti komparacije godišnje plaće radnika i godišnje bruto plaće na četiri decimale, na četiri decimale su i mirovinski staž, prosječan vrijednosni bod, osobni bodovi, mirovinski i polazni faktori, a samo je AVM na dvije decimale.

– Naravno da prihvaćam iznos mirovine na dva decimalna mjesta, ali AVM nije novčana jedinica, nije u isplati, ona je samo jedan od parametara u izračunu mirovine. Isto tako, tečaj eura je na pet decimala 7,53450, dok HNB vodi tečajeve valuta čak na šest decimala, a na Zagrebačkoj burzi su cijene udjela na pet decimala, dodaje Šemper.

Umirovljenici, u anketi ispod teksta možete nam odgovoriti jeste li zadovoljni siječanjskim usklađivanjem po stopi od 4,26 posto.

Umirovljenici, jeste li zadovoljni sa stopom usklađivanja od 4,26 posto?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap