Putin dijeli mirovine Ukrajincima: Svi koji su napustili zemlju imaju pravo na 10.000 rubalja

Milan Dalmacija
7. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Vladimir Putin je potpisao dekret kojim svim izbjeglicama iz Ukrajine koji su nakon 18. veljače stigli u Rusiju omogućuje financijske benefite. To uključuje redovitu isplatu mirovina i invalidnina te jednokratnog dodatka za trudnice u iznosu od 10.000 rubalja.

ukrajina

Foto: Age Concern Ukraine

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu uredbu o uvođenju financijskih beneficija za osobe koje napuste ukrajinski teritorij da bi došle u Rusiju, među kojima su i umirovljenici, trudnice te osobe s invaliditetom.

Ukrajinski umirovljenici u Hrvatskoj rade da bi preživjeli, ali na našu mirovinu ne mogu računati samo tako

Uredbom, objavljenom na vladinim internetskim stranicama, utvrđena je mjesečna isplata mirovine u iznosu od 10.000 rubalja (oko 1.100 kuna) za osobe koje su bile primorane napustiti teritorij Ukrajine nakon 18. veljače. I osobe s invaliditetom imat će pravo na istu mjesečnu potporu, dok trudnice imaju pravo na jednokratnu naknadu, javlja Hina.

U dekretu stoji da će naknadu dobiti građani Ukrajine i samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, dvaju otcijepljenih entiteta u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija. Moskva ih je u veljači priznala kao neovisne regije, a taj su potez Ukrajina i Zapad osudili te ga smatraju nezakonitim.

Putin je još 18. veljače naredio da se svakoj osobi koja stigne u Rusiju iz Donjecka i Luganska isplati po 10.000 rubalja. Moskva Ukrajincima izdaje ruske putovnice u, po mišljenju Ukrajine i Sjedinjenih Država, nezakonitom pokušaju Moskve da anektira teritorij koji je okupirala.

Rusija tvrdi da u Ukrajini provodi “specijalnu vojnu operaciju” da bi zaštitila rusofono stanovništvo za koje tvrdi da su ga ukrajinske vlasti proganjale, što Kijev oštro negira.

Inače, prosječna je mirovina u Rusiji krajem svibnja iznosila 18.521 rublju, piše Reuters. Prema tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, to je 2.037,31 kuna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap