Predrag Bejaković: U Hrvatskoj se rano odlazi u mirovinu, moramo raditi duže

Matej Markovinović
26. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Predrag Bejaković s Instituta za javne financije dotaknuo se u emisiji TNT na N1 televiziji starenja stanovništva te očuvanja stabilnosti mirovinskog sustava. Kako bi on ostao stabilan, Bejaković tvrdi da Hrvati moraju – duže raditi.

Foto: Unsplash

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prošlog tjedna konačne rezultate Popisa stanovništva za 2021. godinu, prema kojem Republika Hrvatska ima 3.871.833 stanovnika. Od toga broja, čak 22,45 posto osoba ima iznad 65 godina, pa mnogi strahuju od kraha mirovinskog sustava.

Tečaj €/kn: 7,53450

Te se teme u emisiji TNT na N1 televiziji dotaknuo Predrag Bejaković s Instituta za javne financije, rekavši da je negativna posljedica dužeg života upravo povećano izdavanje za mirovinske rashode. On, naime, napominje kako moramo biti svjesni da je mirovinski sustav ključno ugrožen te da moramo težiti tome da očuvamo njegovu financijsku stabilnost.

referendum
Švicarci na referendumu izglasali kasniji odlazak žena u mirovinu, ali i povećanje PDV-a

“Prvo što moramo napraviti jest da moramo raditi duže. U Hrvatskoj se relativno rano odlazi u mirovinu s malim stažem osiguranja, muškarci s 33 godine, žene s 31. godinom, dok je zakonska dob za umirovljenje s 40 godina staža osiguranja”, objašnjava Bejaković ističući da radimo razmjerno kratko, a dugo koristimo mirovinska prava.

Bejaković dodaje da bez mirovina nećemo ostati, ali da one vjerojatno neće značajno rasti u budućnosti. Napominje i kako je očuvanje mirovinskog sustava vrlo složeno, ali Hrvatska je u stanju to napraviti. Hrvati samo moraju više – raditi.

Predrag Bejaković: U Hrvatskoj se rano odlazi u mirovinu, moramo raditi duže
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap