Poruke umirovljenika Plenkoviću: ‘Prestanite biti dobročinitelji i dijeliti milostinju’; ‘Dajte nam božićnicu’

Milan Dalmacija
23. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Novim paketom mjera koji uključuje i isplatu energetskog dodatka, umirovljenici nisu oduševljeni. U komentarima na naš tekst buja nezadovoljstvo, jer čitatelji smatraju kako je riječ o mrvicama koje dobivaju od novca kojeg su sami uplaćivali u državni proračun. Uz to, ističu kako to neće pokriti troškove nastale zbog inflacije, a drugi dodaju kako imaju još problema s drugim resorima, poput zdravstva.

Zagrebačka umirovljenica nije oduševljena isplatom energetskog dodatka | Foto: N1

Vlada je pripremila novi paket mjera za gotovo milijun ljudi. Za jednokratne dodatke umirovljenicima, ali i primateljima dječjeg doplatka, korisnicima naknade za pomoć i njegu u kući, ugroženim kupcima energenata i osobama u privremenom smještaju nakon potresa dodijelit će ukupno oko 700 milijuna kuna.

Iznos od 1.200 kuna će dobiti oni s mirovinama do 1.850 kuna, 900 kuna će dobiti oni s mirovinama do 2.350 kuna, 600 kuna će dobiti oni s mirovinama do 3.350 kuna, a 400 kuna oni koji primaju mirovine u iznosu do 4.360 kuna. Ukupno bi više od 600.000 umirovljenika trebalo dobiti energetski dodatak, no sudeći po reakcijama, takvom odlukom Vlade nisu zadovoljni.

– Čujte, padam u nesvijest od oduševljenja. To oni sebi laskaju da su nam pomogli, ali… Da nemam dobru djecu, okolinu, bila bih pod Savskim postom s beskućnicima. Oni svi smatraju da smo mi blesavi, rekla je jedna umirovljenica za N1.

Božićni paket

Plenković kao Djed Mraz: Novi energetski dodatak za više od 600.000 umirovljenika!

Ona nije bila jedina “oduševljena” Plenkovićevim, slobodno možemo reći, “božićnim paketom mjera”, s obzirom na to da je donesen tri dana prije Božića.

– To me ne spašava ni u čemu. To je samo njihova reklama, ne može to biti ništa drugo, rezolutno je poručila još jedna zagrebačka umirovljenica.

– Mi koji smo odradili puni radni staž, preko 5001, ne dobivamo ništa. Nisam zadovoljna. Ne može on biti Djed Božićnjak, on je mali piccolo. Ne daje ništa, nego može samo vraćati. Umirovljenici, svi mi dajemo. Oni mogu samo vraćati, požalila se treća sugovornica.

‘Dijeli našu lovu’

Novim energetskim dodatkom nisu zadovoljni niti naši čitatelji. Nakon što smo objavili vijest na Facebooku, skupili smo gotovo 300 komentara, od kojih su malobrojni bili afirmativni. Izdvojili smo najzanimljivija mišljenja naših čitatelja.

– Naš veliki vođa! Kako on misli na svoj narod!, sarkastična je bila jedna naša čitateljica, odmah povukavši paralelu s nadimkom pokojnog sjevernokorejskog diktatora Kima Il-Sunga.

Jedan se čitatelj složio s premijerovom konstatacijom da su mirovine rasle, ali je otkrio i uzroke tog rasta.

– Istina je da su mirovine za vrijeme ove vlade najviše rasle, ali da se ne lažemo, to nije povećanje mirovine, nego godišnje usklađivanje s rastom inflacije. Jer su i cijene najviše rasle za vrijeme ove vlade. I opet su oni s najvišim mirovinama dobili najviše, smatra on.

Još jedna čitateljica je ustvrdila da Plenković “dijeli našu lovu”, a puno kritičnija bila je još jedna umirovljenica.

Božićnice svima! HSU poslao Vladi novi zahtjev: Traže 100 eura za svakog umirovljenika

– Prestanite biti dobročinitelji i dijeliti milostinju. Podignite mirovine da se može dostojno živjeti, jer su to umirovljenici zaslužili, a ukinite socijale radno sposobnima, jer takvih je mnogo. Bolje im je sjediti kući i primati socijalu nego raditi za malu plaću, poručila je nezadovoljna umirovljenica.

Dobro bi došla i božićnica

Ima i onih koji su se prisjetili nedavnog zahtjeva HSU-a, kojim traže da država svim umirovljenicima isplati po 100 eura božićnice, o čemu smo također pisali.

– Dajte nam božićnicu! I nama je Božić!, poručila je.

U komentarima također bilježimo umirovljenike koji su nezadovoljni što neće primiti dodatak jer žive u inozemstvu, ali i one koji su se požalili da nisu dobili natrag novac od preplaćenog dopunskog zdravstvenog osiguranja. Kako bilo, energetski dodatak sasvim sigurno neće riješiti sve umirovljeničke probleme, kojih se u ovih 30 godina postojanja države namnožilo.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap