O ovome ovisi raspodjela osiguranika: HANFA otkrila koji su fondovi ostvarili najveće prinose

Milan Dalmacija
22. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Zbog zakonske obveze da dio osiguranika bude raspodijeljen u mirovinske fondove s najvećim prinosima prilagođenima tržišnom riziku, HANFA je objavila kako su najuspješniji u tome bili Allianz ZB u kategoriji A te Raiffeisen u kategorijama B i C. Time će se od 1. veljače svi izvan utvrđenog udjela za svaki od četiri obvezna mirovinska fonda prebacivati u ove fondove, ovisno o tome kojoj kategoriji pripadaju.

Novac, euro | Foto: mirovina.hr

Iako je Zakonom o obveznim mirovinskim fondovima propisano da osiguranici u roku od mjesec dana nakon početka obveznog mirovinskog osiguranja trebaju izabrati mirovinski fond u drugom stupu u koji će se slijevati pet posto mirovinskih doprinosa, velik dio novih zaposlenika to ne čini. Tada Središnji registar osiguranika (REGOS) preuzima tu ulogu i raspoređuje građane u neki od četiri obvezna mirovinska fonda. Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), čak 96,7 posto novozaposlenih u studenome nije samo odabralo svoj fond.

Zakonski regulirana raspodjela

Gubici fondova između 5 i 6 milijardi kn: Nema povrata za one koji će uskoro u mirovinu

A to bi možda moglo utjecati i na to kolike prinose ostvaruju i kolika će im na kraju biti mirovina iz drugog stupa. Naime, svi fondovi su podijeljeni na kategorije A, B i C, pri čemu je kategorija A s nešto većim kapitalnim rizicima i namijenjena je onima koji tek počinju štedjeti za mirovinu, dok je kategorija C najkonzervativnija i namijenjena je onima kojima nije ostalo puno godina do mirovine.

Zakon o obveznim mirovinskim fondovima, osim preraspodijele novih osiguranika u fondove, propisuje i način na koji REGOS to treba obaviti. Tako svakom mirovinskom društvu koje upravlja fondom iz drugog stupa pripada udio u ukupnom broju osiguranika jednak kvocijentu broja jedan i broja mirovinskih društava uvećanog za jedan i zaokruženog na dvije decimale. Ostatak osiguranika se raspoređuje onom mirovinskom društvu koje je u protekloj godini ostvarilo najveći prinos prilagođen tržišnom riziku.

Fondovi s najvećim prinosima

Tako HANFA do 15. siječnja svake godine mora odrediti mirovinsko društvo koje je ostvarilo najveći prinos prilagođen riziku u svakoj od tri kategorije, a REGOS potom dobivene izračune primjenjuje za raspoređivanje osiguranika od 1. veljače do 31. siječnja sljedeće godine. Unatoč gubicima zbog ekonomske krize, koji se procjenjuju na između pet i šest milijardi kuna, o čemu možete više čitati ovdje, HANFA je izvijestila da su u 2022. godini najveće prinose ostvarili u kategoriji A: mirovinsko društvo Allianz ZB; a u kategorijama B i C: mirovinsko društvo Raiffeisen. Doduše, nisu otkrili o kolikim se prinosima radi.

Copy link
Powered by Social Snap