Njemačka po djetetu daje tri godine radnog staža i oko 110 eura veću mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
28. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Žene umirovljene nakon 2019. godine dobivaju dodatnih šest mjeseci staža po djetetu, a one koje su u mirovinu otišle ranije, ne dobivaju ništa. Od ove godine bit će, prema najavama premijera Plenkovića, uvedeno 12 mjeseci staža po djetetu. U Njemačkoj, žena može dobiti čak tri godine radnog staža za svako dijete, a te godine joj ulaze u potreban uvjet od pet godina staža za mirovinu. Osim toga, mirovina će joj biti veća za 110 eura.

Ilustracija: Unsplash

Žene koje su otišle u mirovinu prije 2019. godine, ne dobivaju dodatnih šest mjeseci radnog staža po djetetu. Na taj su način diskriminirane sve umirovljenice u odnosu na one umirovljene nakon 2019. godine. Premijer Andrej Plenković najavio je da će od ove godine povećati dodatni staž na 12 mjeseci po djetetu, o čemu smo pisali ovdje. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pitali smo hoće li to vrijediti samo za umirovljenice u 2024. pa nadalje, a odgovor ćemo objaviti kada dođe.

Godine staža za odgoj djeteta ulaze u uvjet za mirovinu

Fotomontaža Andreja Plenkovića u Saboru
Plenković najavio novu mjeru: Majkama koje idu u mirovinu 12 mjeseci dodatnog staža

Znatno povoljnija situacija za majke je u Njemačkoj, pogotovo za one koje ne rade. One po djetetu mogu ostvariti čak tri godine radnog staža, jer im se to vrijeme računa kao da su radile i uplaćivale doprinose. Bitna razlika u odnosu na Hrvatsku je da im taj staž ulazi u uvjet za mirovinu. To znači da ako im je potrebno najmanje pet godina radnog staža za mirovinu, tri godine mogu ostvariti već samom činjenicom što su odgajale dijete. Naravno, staž se povećava ovisno o broju djece. U konačnici, to će im donijeti i veću mirovinu.

– Ako je vaše dijete rođeno 1992. godine ili kasnije, njemačko mirovinsko osiguranje vam u obračun može priznati prve tri godine nakon rođenja djeteta. Za ranije rođenu djecu mogu se priznati dvije godine i šest mjeseci (‘majčina mirovina’). U slučaju više porođaja, vrijeme se umnožava na odgovarajući način, piše Fenix-magazin.de. Važno je pritom voditi računa da se za ostvarivanje ovog prava treba prijaviti, odnosno predati zahtjev mirovinskom osiguranju.

Za tri godine po djetetu 110 eura veća mirovina

Hrelja: Dodatni staž za majke mora ići svima, u suprotnom se radi o diskriminaciji

Razdoblja odgoja djeteta obvezni su doprinosi koji izravno utječu na iznos vaše mirovine, kažu iz njemačkog mirovinskog osiguranja. Za vrijeme podizanja djece bit ćete otprilike u istom položaju kao da ste plaćali doprinose na temelju prosječnih primanja svih osiguranika. Dobit ćete nešto manje od jednog mirovinskog boda za godinu dana odgoja djeteta, što od 1. siječnja daje mirovinu od 37,60 eura mjesečno. S tri moguće godine roditeljskog staža imali biste oko 110 eura višu mjesečnu mirovinu. Ako imate više djece, vaša će se mirovina u skladu s time povećati. Doprinosi za razdoblja odgoja djeteta također su dostupni ako ste radili u to vrijeme, tako da se doprinosi za odgoj zbrajaju uz doprinose od posla, navode njemački mediji.

Uz biološke roditelje i posvojitelje, razdoblje odgoja djeteta odnosi se i na udomitelje i očuhe, kao i na djedove i bake ako dijete cijelo vrijeme živi s njima. Između majke i oca, ako zajedno koriste vrijeme za odgoj djeteta, majka ima prednost u priznavanju ovog prava, osim ako se drugačije međusobno dogovore. Ako je s djetetom vrijeme provodio otac, onda on koristi doprinose za odgoj djeteta.

Copy link
Powered by Social Snap