Nijemci kupnjom mirovinskih bodova zaobilaze penalizaciju: Sustav je dobar, ali postoji više trikova

Milan Dalmacija
3. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

Njemački državljani koji razmišljaju o prijevremenom umirovljenju, visoku penalizaciju kompenziraju kupnjom mirovinskih bodova. No, to se isplati samo u pojedinim situacijama, a trik je i u tome što kasnije nema predomišljanja.

Foto: Unsplash

Mnogi radni ljudi s vremenom počnu razmišljati o mirovini. Među njima ima i onih kojima se žuri te bi s posla htjeli otići i prije vremena, odnosno roka koji zadovoljava uvjete za odlazak u mirovinu. Brojni mirovinski sustavi to penaliziraju, odnosno kažnjavaju oduzimanjem novčanog iznosa, ovisno o tome koliko je netko ranije otišao u mirovinu. Njemački radnici tome mogu doskočiti kupnjom mirovinskih bodova.

Ministarstvo otkrilo zašto ne želi prepoloviti penalizaciju nakon navršenih 65 godina

Portal Fenix Magazin navodi kako dokup mirovinskih bodova služi za nadoknadu iznosa nastalog penalizacijom zbog prijevremenog umirovljenja, ali i kako bi osoba dosegla minimalni staž na koji se mirovina isplaćuje.

Svi osigurani zakonskim mirovinskim osiguranjem koji su navršili 50 godina i imaju najmanje 35 godina mirovinskog osiguranja, imaju pravo na nadoknadu penalizacije, kroz fleksibilni dio mirovine. Svi njemački državljani stariji od 16 godina mogu dobrovoljno uplaćivati u zakonski mirovinski fond pa čak i ako žive u inozemstvu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Kako i zašto kupiti mirovinske bodove?

Za kupnju mirovinski bodova potrebno je podnijeti zahtjev u Njemačko mirovinsko osiguranje. Za nadoknadu odbitaka zbog penalizacije, potrebno je prije slanja zahtjeva obratiti se mirovinskom osiguravajućem društvo i zatražiti izvješće o mirovini i savjet. Time osoba može znati ima li njen zahtjev smisla, jer sve ovisi o tome kada i kako su plaćanja moguća i dokad može dodatno uplaćivati.

Cijena mirovinskog boda ovisi o aktualnoj vrijednosti mirovine. Kao i u Hrvatskoj, mirovine se u Njemačkoj usklađuju u srpnju, pa je od 1. srpnja vrijednost uplatnog boda vrijedit će 36,02 eura u zapadnoj Njemačkoj i 35,52 eura u istočnoj Njemačkoj. Inače, prosječna se mirovina kreće oko 910 eura.

No, kod kupnje mirovinskih bodova treba znati da postoje određena ograničenja. U 2022. godini minimalni limit je 83,70 eura, a maksimalni 1.311,30 eura, što znači da potencijalni umirovljenik može kupiti najmanje 2,32, a najviše 36,4 boda. Uplate se trebaju kretati između tih iznosa. Važno je znati da nema predomišljanja. Uplaćeni iznos se ne može promijeniti, što znači da osoba ne može doplatiti za još mirovinskih bodova, niti može povući uplatu. Nema ni povrata novca u slučaju da netko odluči kako više neće ići u prijevremenu mirovinu.

Samo nekoliko primjera

Njemački mirovinski fond je dao nekoliko primjera kad bi bilo pametno dokupiti mirovinske bodove. Recimo, ako netko kandidira za bruto mirovinu od 800 eura mjesečno i uz to želi otići u mirovinu godinu dana ranije, imat će 28,80 eura manju mirovinu svakog mjeseca zbog penalizacije. U tom bi slučaju trebao uplatiti oko 6.750 eura kako bi u potpunosti nadoknadio gubitke zbog penalizacije.

Počinje isplata dokupljenih mirovina. Državu će one koštati najmanje 1,5 milijuna kuna mjesečno!

U starim saveznim zemljama, ako netko ima uvjete za primanje mirovine koja bi iznosila 1.000 eura bruto, a želi se umiroviti dvije godine prije dobi za odlazak u mirovinu, penalizacija iznosi 72 eura mjesečno. Da bi se nadoknadila razlika potrebno je uplatiti 17.500 eura.

Iz Mirovinskog fonda savjetuju da se kupnja bodova isplati, ako je osoba dobila visoku otpremninu i to prenijela kao posebnu isplatu u mirovinsko osiguranje. No, pritom ipak treba pripaziti na poreze.

Nijemci kupnjom mirovinskih bodova zaobilaze penalizaciju: Sustav je dobar, ali postoji više trikova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap