Ministarstvo otkrilo zašto ne želi prepoloviti penalizaciju nakon navršenih 65 godina

Josip Mihaljević
13. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Raniji odlazak u mirovinu trajno će vas koštati u vidu smanjenih doživotno smanjenih isplata. Argument za penalizaciju je jasan – sustav računa da će oni koji ranije odu u mirovinu penziju dulje primati pa im u startu doživotno penalizira mirovinu do maksimalnih 12 posto. Evo što su odgovorili na pitanje da se penalizacija barem prepolovi kada osoba stekne 65 godina, odnosno dob za starosnu mirovinu.

Ilustracija: Pixabay

U tijeku su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a jedan je gospodin u javnom savjetovanju resornom ministarstvu predložio da se korisnicima prijevremene starosne mirovine nakon navršenih 65 godina penalizacija barem prepolovi.

stariji
Penalizacija uvijek vreba iza ugla: Evo kako možete dobiti nižu mirovinu od najniže

Penalizacija podrazumijeva trajno smanjenje mjesečnog iznosa mirovine za one koji u mirovinu odlaze prije nego što ispune uvjete za starosnu mirovinu. Argumentacija je poprilično jednostavna – u mirovinu idete ranije, dulje ćete ju primati pa se država dosjetila da vam ju malo smanji. Penalizacija postoji u većini europskih država i radi se o mehanizmu koji bi trebao destimulirati raniji odlazak u mirovinu, odnosno, stimulirati dulji ostanak u svijetu rada.

U tom se grmu krije zec, sudeći po odgovoru resornog Ministarstva rada:

“Komentar se ne prihvaća jer nije predmet izmjena ovog Prijedloga zakona. Međutim, ističemo kako je destimuliranje prijevremenog umirovljenja jedan od važnijih ciljeva u mirovinskom sustavu kojim se stvaraju uvjeti za osiguranje održivosti mirovinskog sustava i primjerenije razine mirovine, a prijedlog o smanjenju penalizacije nakon navršene 65. godine svakako ne donosi navedenom cilju”, odgovorili su iz Ministarstva.

 

Ministarstvo otkrilo zašto ne želi prepoloviti penalizaciju nakon navršenih 65 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap