Ministarstvo otkrilo zašto ne želi prepoloviti penalizaciju nakon navršenih 65 godina

Josip Mihaljević
13. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Raniji odlazak u mirovinu trajno će vas koštati u vidu smanjenih doživotno smanjenih isplata. Argument za penalizaciju je jasan – sustav računa da će oni koji ranije odu u mirovinu penziju dulje primati pa im u startu doživotno penalizira mirovinu do maksimalnih 12 posto. Evo što su odgovorili na pitanje da se penalizacija barem prepolovi kada osoba stekne 65 godina, odnosno dob za starosnu mirovinu.

Ilustracija: Pixabay

U tijeku su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a jedan je gospodin u javnom savjetovanju resornom ministarstvu predložio da se korisnicima prijevremene starosne mirovine nakon navršenih 65 godina penalizacija barem prepolovi.

stariji
Penalizacija uvijek vreba iza ugla: Evo kako možete dobiti nižu mirovinu od najniže

Penalizacija podrazumijeva trajno smanjenje mjesečnog iznosa mirovine za one koji u mirovinu odlaze prije nego što ispune uvjete za starosnu mirovinu. Argumentacija je poprilično jednostavna – u mirovinu idete ranije, dulje ćete ju primati pa se država dosjetila da vam ju malo smanji. Penalizacija postoji u većini europskih država i radi se o mehanizmu koji bi trebao destimulirati raniji odlazak u mirovinu, odnosno, stimulirati dulji ostanak u svijetu rada.

U tom se grmu krije zec, sudeći po odgovoru resornog Ministarstva rada:

“Komentar se ne prihvaća jer nije predmet izmjena ovog Prijedloga zakona. Međutim, ističemo kako je destimuliranje prijevremenog umirovljenja jedan od važnijih ciljeva u mirovinskom sustavu kojim se stvaraju uvjeti za osiguranje održivosti mirovinskog sustava i primjerenije razine mirovine, a prijedlog o smanjenju penalizacije nakon navršene 65. godine svakako ne donosi navedenom cilju”, odgovorili su iz Ministarstva.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap