Nestić je optimističan: ‘Procjena je da će usklađivanje mirovina biti između pet i šest posto’

Ana Kanazir
4. siječnja 2023.
Mirovine
A- A+

Ekonomski stručnjak Danijel Nestić komentirao je rast plaća, kao i mirovina. Dao je svoje optimistično stajalište vezano uz porast mirovina, a procijenio je i koliko bi moglo iznositi usklađivanje mirovina. Prema njegovom razmišljanju, moglo bi se raditi o stopi od pet ili šest posto, a rekao je i kako bi umirovljenici mogli pobijediti inflaciju relativno brzo.

Danijel Nestić

Svi željno iščekuju siječanjsko usklađivanje mirovina, a sada je poznata i prva procjena. Ipak, nedostaju još neki važni parametri kako bi se mogla odrediti stopa usklađivanja, a kao što smo pisali ovdje, posljednje usklađivanje je bilo polovicom prošle godine kada su mirovine usklađene po stopi od 6,18 posto, pri čemu su najniže mirovine bile nešto veće, ali su one najviše su bile još više.

Stigli podaci HZMO-a: Pogledajte kome i koliko se povećala mirovina nakon rekordnog usklađivanja

Usklađivanje bi moglo biti između pet i šest posto

Usklađivanje mirovina na snagu nastupa svake godine 1. siječnja i 1. srpnja, a stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine (AVM) se određuje usklađivanjem po stopi koja se dobiva zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Za sada se još čeka usklađivanje jer neki podaci nedostaju, a ekonomist Danijel Nestić je dao svoje mišljenje, a ujedno i prvo predviđanje usklađivanja.

– Trenutno nemamo sve parametre, nemamo inflaciju i rast plaća. Procjena je da će biti između pet i šest posto, solidno, rekao je Nestić za RTL Direkt i dodao kako će uz dodatke vlade umirovljenici biti društvena skupina koja bi mogla pobijediti inflaciju, jedni od rijetkih koji će to učiniti relativno brzo.

Prema njegovu mišljenju, mirovine bi se trebale popravljati, baš kao i plaće. Zbog toga je iznio optimistično predviđanje.

– U skladu s rastom plaća i inflacijom, rast mirovina blago zaostaje za inflacijom. Kako se stvari budu pomicale tako će se i mirovine popravljati. Slično kao i plaće, očekujemo, trebale bi u drugoj polovici pobijediti inflaciju i nadoknaditi gubitke, izjavio je ekonomist.

Recesija bi mogla biti blaga i kratka

Rekao je i kako bi plaće trebale rasti, ako se krene smanjivati inflacija i to prije svega zbog manjka radnika. Inflacija trenutno iznosi rekordnih 13,5 posto, pri čemu je najveći porast cijena zabilježen kod hrane i bezalkoholnih pića, o čemu smo pisali ovdje. Nestić je prokomentirao i aktualna poskupljenja koja su trgovci, skoro pa neprimjetno, uveli zbog uvođenja eura.

trgovina
Inflacija ne prestaje: Cijene su se u godinu dana povećale za 13,5 posto

– Mi smo u eri visoke inflacije, ako se nešto zaokruži jedan posto, pola posto, dva posto, koliko sam vidio, to su sporadična poskupljenja, nema sustava koje trgovci koriste. Trgovca koji digne cijenu vrlo je lako zaobići. Maloprodajni sektor je jedan od najkompetitivnijih u RH i svaki će triput razmisliti prije nego neopravdano digne cijenu.

Dodao je i kako bismo ovu recesiju mogli proći bez velikih padova zaposlenosti, ali i kako će kriza biti blaga i kratka.

– Tehnički gledano moguće je izvući situaciju da smo tu, ali ono što jest je da sve naznake govore da bi mogla biti blaga, kratka, po svojoj prirodi nešto drugačija od prijašnjih. Sadašnje usklađivanje ili prilagodba recesiji se događa kroz realni pad plaća, prilagodba ide kroz plaće, a ne prije kroz zaposlenost. Prije smo imali gubitke zaposlenih, ako bude kako mi se čini, ovu recesiju mogli bi proći i bez velikih padova zaposlenosti, zaključio je Nestić.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap