Naš mirovinski sustav pozitivno ocijenjen: U rangu smo nekih zapadnih zemalja, iako imamo svojih problema

Milan Dalmacija
28. listopada 2023.
Mirovine
A- A+

Hrvatski mirovinski sustav ocijenjen je ocjenom C+ u najnovijoj analizi globalnog mirovinskog indeksa koju svake godine provodi kanadski Mercer Institute. Savjet HANFA-e smatra to pozitivnim, iako su izložene jasne kritike učinkovitosti i dugoročne održivosti sustava.

umirovljenici

Umirovljenici | Foto: Unsplash

Članovi Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) na svojoj se su sjednici, između ostalog, dotaknuli i analize hrvatskog mirovinskog sustava po Mercer CFA Institute Global Pension Indexu, prema kojem je hrvatski mirovinski sustav dobio ocjenu C+ (u rasponu od A kao najpozitivnije do E kao negativne ocjene).

Stavljanje novčanica eura u novčanik
Odabrani najbolji mirovinski sustavi diljem svijeta, evo gdje se nalazi Hrvatska

Ocjena C+ opisno odgovara sljedećoj procjeni: sustav ima dobre postavke/regulativu, ali ima i velike rizike i nedostatke koje treba riješiti; bez poboljšanja njegova učinkovitost i dugoročna održivost mogu se dovesti u pitanje. Gledajući po rejtingu hrvatski je mirovinski sustav zauzeo 27. mjesto od 47 sustava, koliko je bilo obuhvaćeno ovim istraživanjem, o kojem više možete pročitati ovdje.

Ukupna ocjena sastojala se od procjene adekvatnosti, održivosti i integriteta. U pogledu adekvatnosti i održivosti Hrvatska stoji nešto slabije u odnosu na kriterij integriteta, u kojem se ocjenjuje cjelovitost i pouzdanost sustava na temelju regulacije, načina upravljanja, zaštite, transparentnosti i troškova poslovanja.

Hrvatska je uz Poljsku jedina srednjoeuropska zemlja koja je razmatrana u ovoj analizi te je prema svom poretku u rangu nekih drugih zapadnoeuropskih zemalja poput Francuske i Španjolske te ispred Italije, Austrije i Poljske. Članovi Savjeta HANFA-e zaključili su kako je prema Mercerovoj ljestvici hrvatski mirovinski sustav dobio pozitivnu međunarodnu ocjenu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap