Najnovije podatke o isplatama dijela obiteljske mirovine doznali smo u Hrvatskom saboru

Milan Dalmacija
12. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

Dok će statistika HZMO-a za lipanj stići tek krajem ovog mjeseca, saborski zastupnik Silvano Hrelja iskoristio je slobodni govor kako bi otkrio najnovije podatke o riješenim zahtjevima i isplatama dijela obiteljskih mirovina. Naglasio je da sve teče prema planu.

Ilustracija: Rawpixsel

Nakon što nam je nedavno HZMO dao pregled riješenih zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine u prvih šest mjeseci ove godine, saborski zastupnik Silvano Hrelja u ponedjeljak je iskoristio pet minuta slobodnog govora kako bi izložio najnoviju statistiku vezanu uz ovu kategoriju mirovina.

– Citirao bih jednog dičnog njemačkog sindikalca otprije dvadesetak godina koji je rekao da u javnom miljeu treba činiti dobro i govoriti o tome, jer ako ne govoriš o tome kao da se ništa nije dogodilo. To je načelo kojeg poštujem da bih informirao o napretku projekta obiteljskih mirovina, rekao je Hrelja i dodao kako projekt teče u redu, prema rokovima i planu.

Riješeno gotovo 70 posto zahtjeva

Prema njegovim riječima, do 10. srpnja je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje zaprimio je 132.938 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Riješena je 91.664 zahtjeva, što je 69 posto od ukupnog broja primljenih zahtjeva, dok tek treba riješiti preostalih 31 posto, odnosno 41.305 zahtjeva.

obitelj
Dio obiteljske mirovine primilo više od 50.000 ljudi: Evo koliko su im zbog toga veće mirovine

Na isplatu dijela obiteljske mirovine odnosilo se 76.795 zahtjeva, dok su ostali zahtjevi bili vezani uz ostvarivanje prava na starosnu, odnosno obiteljsku mirovinu, što je i preduvjet za zaprimanje dijela obiteljske mirovine, o čemu smo pisali ovdje.

Isplata dijela obiteljske mirovine odobrena je za 67.010 korisnika, odnosno 87 posto riješenih zahtjeva. Za 13 posto umirovljenika, odnosno njih 9.785 dio obiteljske mirovine nije određen. Od tog broja, u 72 posto slučajeva obiteljska je mirovina povoljnija, odnosno veća od zbroja vlastite i dijela obiteljske mirovine. U 15,6 posto slučajeva podnositelji zahtjeva nisu navršili 65 godina, dok 5,2 posto nema pravo na obiteljsku mirovinu.

– Sva rješenja sukcesivno se otpremaju korisnicima i u najvećem broju onih kojima je odobrena isplata dijela obiteljske mirovine, to je već i isplaćeno. Redovna mjesečna isplata uspostavlja se u mjesecu donošenja rješenja, a zatim se isplaćuju zaostaci od 1. siječnja 2023. godine, podsjetio je Hrelja i prebacio se na statistiku o prosječnim iznosima dijela obiteljske mirovine.

Prosječni iznosi variraju

Tako je prosječna svota dijela obiteljske mirovine 94,17 eura, dok je ukupna mirovina primatelja vlastite i dijela obiteljske mirovine porasla s prosječnih 435,31 euro na 516,82 eura. Isplaćene svote dijela obiteljskih mirovina kreću se od 30 do 340 eura.

Zahtjevi za obiteljsku mirovinu: HZMO objasnio kad je potrebno imati dva obrasca, a kada dati još dokumenata

Prosječno najviše iznose dijela obiteljske mirovine imaju umirovljenici u Zagrebu – 110 eura. Najmanje, pak, primaju u Koprivničko-križevačkoj županiji (76 eura) te oni s prebivalištem u inozemstvu (65 eura).

Prosječna dob korisnika koji uz osobnu primaju i dio obiteljske mirovine je 77 godina i 11 mjeseci. Preko 100 godina ima 12 korisnika i njihov prosjek dijela obiteljske mirovine je 106 eura. Preko 90 godina ima 1.701 korisnik, a najviše je korisnika u dobi između 70 i 80 godina – 25.779.

– Kako se i očekivalo, po spolnoj strukturi većina korisnika dijela obiteljske mirovine su žene, 84 posto, dok je 16 posto muškaraca. Ovo govorim iz razloga jer je jedan od temeljnih ciljeva ovog projekta bila defeminizacija siromaštva žena u poodmakloj dobi, po osnovi slabije plaćenih radnih mjesta i manjih primanja u odnosu na muškarce. Vidim da polako idemo u tom smjeru, zaključio je svoje saborsko izlaganje Silvano Hrelja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap