Dio obiteljske mirovine primilo više od 50.000 ljudi: Evo koliko su im zbog toga veće mirovine

Milan Dalmacija
6. srpnja 2023.
Mirovine
A- A+

HZMO je do kraja lipnja riješio gotovo 90.000 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. Od tog broja, 65.278 osoba ostvarilo je pravo na dio obiteljske mirovine. Uz to, Mirovinsko je objavilo statistiku za svibanj pa otkrivamo koliki su iznosi isplaćenih dijelova obiteljske mirovine te koliko su zbog toga ukupne mirovine primatelja porasle.

obitelj

Foto: Unsplash

Prošlo je šest mjeseci otkako je na snagu stupila izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju kojom su obiteljske mirovine porasle za 10 posto, ali je uvedena i mogućnost da udovice i udovci primaju dio obiteljske mirovine uz svoju vlastitu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje opširno je informirao umirovljenike o tome što se sve mijenja, za koga te na koji način podnijeti zahtjeve. U siječnju i veljači zabilježena je ogromna navala, a situaciju je komplicirala i obveza predaje dva zahtjeva. Naime, uz zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine, potrebno je podnijeti zahtjev za obiteljsku mirovinu ako udovac ili udovica prima vlastitu, ili zahtjev za starosnu, prijevremenu ili invalidsku mirovinu ako primaju obiteljsku, o čemu smo već pisali.

Zahtjevi za obiteljsku mirovinu: HZMO objasnio kad je potrebno imati dva obrasca, a kada dati još dokumenata

Ta je zavrzlama, uz činjenicu da HZMO nije uspio povećati obujam stručnog kadra, uz četiri puta veći broj zahtjeva nego inače, dovela do čepa u sustavu, zbog čega neki još i u svibnju nisu dobili rješenje o isplati dijela obiteljske mirovine, o čemu je također bilo riječi na našem portalu. No, sudeći po podacima HZMO-a o riješenim zahtjevima do 30. lipnja, situacija se poboljšala.

– Do 30. lipnja u HZMO-u zaprimljeno je 131.526 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine. HZMO je riješio 89.180 zahtjeva (68 posto), od čega se na dio obiteljske mirovine odnosi 74.849 zahtjeva, dok su ostali riješeni zahtjevi “povezani zahtjevi” za obiteljsku mirovinu. Neriješeno je 42.346 zahtjeva, odnosno 32 posto. Od 74.849 riješenih zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, isplata dijela obiteljske mirovine odobrena je za 65.278 korisnika (87 posto), otkrili su nam iz Mirovinskog.

Financijski isplativije

Vrijedi reći kako dio obiteljske mirovine primaju samo oni udovci i udovice za koje HZMO utvrdi da im je to financijski isplativije. Takvih je u svibnju, prema Statističkim informacijama HZMO-a, bilo 54.311. Prosječan iznos isplaćenog dijela obiteljske mirovine iznosio je 94,17 eura bruto (HZMO iskazuje bruto iznos zbog oporezivanja, op.a.). S tim dodatkom je prosječna mirovina porasla na 516,82 eura. Prosječna dob svih korisnika dijela obiteljske mirovine je 77 godina i 11 mjeseci, a prosječni im je staž 31 godina, mjesec i jedan dan.

Najviše umirovljenika koji primaju dio obiteljske mirovine uz vlastitu stiže iz opće populacije, umirovljene po redovnim propisima. Njih je u svibnju bilo 54.071. U prosjeku su dobili 94,24 eura bruto. Uz dodatak ukupni iznos njihove mirovine u prosjeku 516,20 eura. Prosječna dob udovaca i udovica u ovoj kategoriji je 77 godina i 11 mjeseci, a odrađenog staža imaju 31 godinu, mjesec i osam dana.

Posebne skupine u manjini

obiteljska mirovina
Obiteljske mirovine: Za sve koji i dalje imaju nepoznanice, donosimo odgovore na najčešća pitanja

Pravo na dio obiteljske mirovine ostvaruju i umirovljene djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe (DVO) te branitelji (ZOHBDR). Korisnika mirovina po DVO-u koji primaju i dio obiteljske mirovine u svibnju je bilo 32. Njihov prosječni bruto dodatak od obiteljske mirovine iznosi 110,18 eura, što podiže ukupni prosječni isplaćeni iznos na 671,96 eura. Ovih 32 bivših policajaca, službenih osoba i vojnika u službi je provelo u prosjeku 33 godine, mjesec i 22 dana, a njihova je prosječna dob 71 godinu i dva mjeseca.

Branitelja i članova njihovih obitelji koji primaju dio obiteljske mirovine je u svibnju bilo više – 208. Prosječni bruto dio obiteljske mirovine u ovoj kategoriji iznosi 75,14 eura. Time je prosječna mirovina za ovaj dio braniteljske populacije porasla na 655,37 eura. Njihov prosječni radni staž je 25 godina, šest mjeseci i osam dana, a dob 73 godine i dva mjeseca.

Ima i stogodišnjaka

HZMO je u svojim statistikama otkrio kako najveći broj primatelja dijela obiteljskih mirovina, njih nešto više od 23 posto (12.708 osoba), prima između 80 i 100 eura. Uz njih, 268 korisnika prima manje od 20 eura, dok jedna korisnica prima dio obiteljske mirovine u iznosu između 360 i 380 eura.

Najviše korisnika dijela obiteljske mirovine živi u Gradu Zagrebu (6.217), Splitsko-dalmatinskoj (5.394) i Primorsko-goranskoj županiji (4.507), dok ih je najmanje u Ličko-senjskoj (926), Krapinsko-zagorskoj (979), i Šibensko-kninskoj županiji (1.114). Treba reći i kako se dio obiteljske mirovine isplaćuje na adrese 466 umirovljenika u inozemstvu. Prema dobi, najviše primatelja dijela obiteljske mirovine ima između 70 i 80 godina, a stogodišnjaka koji su u svibnju ostvarili to pravo bilo je 12.

Blagi rast mirovina

No, koliko je isplata dijela obiteljske mirovine donijela umirovljenicima? Ovisi kakvu vlastitu mirovinu imaju. Prosječna neto mirovina svih ubrojenih kategorija (ZOMO, DVO, ZOHBDR i HVO) bez korisnika dijela obiteljske mirovine u svibnju je iznosila 443,03 eura, dok je s njima prosjek narastao na 446,55 eura.

Starosne mirovine prema redovitim propisima, pribrojivši korisnike dijela obiteljske mirovine porasle su u prosjeku za 5,80 eura na 437,85 eura. Invalidske mirovine su porasle za 2,03 eura na 329,68 eura, dok na visinu obiteljske to nije utjecalo, jer se ionako isplaćeni dijelovi ubrajaju u tu kategoriju. Prosječna mirovina po redovitim propisima je tako zbirno, s primateljima dijela obiteljske mirovine porasla za 5,46 eura na 412,99 eura.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap