Država zakida više od 310.000 umirovljenika: ‘Najniža mirovina računa se samo za godine radnog staža, ali ne i za mjesece’

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Radili ste 35 godina, 11 mjeseci i 29 dana, a Zavod za mirovinsko odredio vam je najnižu mirovinu? U izračun će ući samo 35 godina, dok ovih 11 mjeseci i 29 dana rada i uplaćenih doprinosa propada. Razlog je više nego apsurdan, najniža mirovina računa se samo po godini staža, ne može čak ni za pola godine, a kamo li za mjesece i dane. Zbog ove krajnje bizarnosti umirovljenica Vesna u 12 posto umanjenoj prijevremenoj najnižoj mirovini je ostala bez dodatnih šest mjeseci staža za dijete, ali i mjeseci staža iz rada. Kažnjena je, stoga, trostruko.

Umirovljenica | Ilustracija: Pexels

Umirovljenica | Ilustracija: Pexels

Da već tri godine nema pravo na dodatnih šest mjeseci staža za jedno dijete, upozorila nas je umirovljenica Vesna (podaci poznati redakciji), tvrdeći kako je to zbog toga što prima najnižu mirovinu. Podsjetimo, najnižu mirovinu dobivaju umirovljenici kojima bi mirovina izračunata prema visini plaća i godina radnog staža bila niža od najniže mirovine propisane zakonom. Najniža mirovina računa se tako da se godine staža pomnože s vrijednošću najniže mirovine koja trenutno iznosi 12,13 eura.

Uz penalizaciju izgubila i radni staž i staž za dijete

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Ukidanje penalizacije: Šemper predlaže tri rješenja za prijevremene umirovljenike

– Otišla sam u prijevremenu starosnu mirovinu 2020. godine s 35 godina i jednim mjesecom radnog staža. Kako mi nisu uvrstili dodatnih šest mjeseci staža za dijete pri izračunu mirovine, žalila sam se 2022. godine, a žalba mi je odbijena 2023. godine. U izračun mi nije uvršten ni mjesec dana rada iznad 35 godina, jer su mi rekli da se najniža mirovina izračunava samo za punu godinu staža. S djetetom, imam 35 godina i sedam mjeseci staža. No, tih sedam mjeseci nije ušlo u izračun. Ne znam je li to zato što ne računaju najnižu mirovinu prema mjesecima i bi li što bilo drugačije da imam dvoje djece pa bi mi onda računali 36 godina staža. Ovako nisam dobila ništa, a stalno se hvale s tom demografskom mjerom za majke, priča nam nekadašnja medijska djelatnica Vesna.

Zbog nepriznavanja nekoliko mjeseci radnog staža od strane poslodavca ušla je i u pravnu bitku s HZMO-om, što je na kraju riješeno u njezinu korist. Ipak, staž kao majka, kako tvrdi, nije nikada dobila. Vesni je najniža mirovina dodatno umanjena za maksimalnih 12 posto penalizacije zato što je u mirovinu otišla pet godina ranije. Dakle, kažnjena je trostruko; umanjenjem mirovine zbog prijevremenog umirovljenja, uskraćivanjem za mjesece radnog staža te uskraćivanjem dodatnog staža za majke od šest mjeseci, jer se najniža mirovina računa samo za godine, ali ne i za mjesece rada i uplaćenih doprinosa.

HZMO: Najniža mirovina računa se samo za godine

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas
Iz Ministarstva doznajemo: Trinaesta mirovina i ostale izmjene bit će tek krajem godine

Provjerili smo u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zašto umirovljenica Vesna nije dobila dodatni staž od šest mjeseci kao majka, što je mjera uvedena od 1. siječnja 2019. godine. Kako su nam potvrdili, najniža mirovina računa se samo za godine radnog staža, ali ne i za mjesece. Kako ima 35 godina staža i sedam mjeseci (jedan mjesec iz rada i šest mjeseci za dijete) dobila je najnižu mirovinu samo za 35 godina, pomnoženih s vrijednošću najniže mirovine (12,13 eura), a umanjeno za 12 posto penalizacije.

Najveći apsurd je u tome da kada bi Vesna imala dvoje djece, s dodatnih šest mjeseci staža po svakom djetetu imala bi više od 36 godina staža i tada bi joj se najniža mirovina računala za 36 godina staža. Znači, dodatni staž za dijete bio bi joj uvršten u izračun mirovine. Jednako tako, da je imala 35 i pol godina radnog staža, s dodatnim stažem za jedno dijete ispunila bi 36 godina staža.

Radili ste 35 godina, 11 mjeseci i 29 dana? U izračun najniže mirovine ući će samo 35 godina, dok gotovo cijela godina rada za koju su uplaćeni doprinosi propada. HZMO se pritom poziva na 90. članak Zakona o mirovinskom osiguranju koji kaže da se najniža mirovina određuje za svaku godinu mirovinskog staža u visini 103 posto aktualne vrijednosti mirovine na dan određivanja mirovine. Zašto takav izračun  isključuje mjesece pa i same dane radnog staža, potpuno je nejasno, jer ih nije problem izračunati, baš onako kako se primjenjuje u izračunu klasične mirovine iz rada.

Za mjesece staža zakinuto više od 310.000 umirovljenika

kupovina stariji kolica
Život s 318 eura: Čak 310.320 umirovljenika prima najnižu mirovnu

Prijevremena mirovina izračunata na temelju plaća i staža, s dodatkom od 27 posto i uračunatim stažem od šest mjeseci za dijete, za Vesnu bi bila manje povoljna od najniže mirovine. Hrvatska isplaćuje više od 310.000 najnižih mirovina, o čemu smo pisali ovdje. U prosjeku one iznose bijednih 318 eura. To znači da je gotovo svaki treći umirovljenik s najnižom mirovinom zakinut za mjesece radnog staža koji mu nisu ušli u izračun. Dodatno, umirovljene majke od 2019. godine zakinute su za dodatni staž za djecu.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tvrde i da se dodatni staž uračunava u ukupni mirovinski staž za izračun kako najniže, tako i najviše mirovine. Institut dodanog staža uveden je u sustav mirovinskog osiguranja, podsjećaju, od 1. siječnja 2019. te se tek od tog datuma uračunava u mirovinski staž za određivanje visine mirovine. To znači da sve žene umirovljene prije toga datuma nemaju pravo na dodatnih šest mjeseci staža po djetetu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap