Iz Ministarstva doznajemo: Trinaesta mirovina i ostale izmjene bit će tek krajem godine

Jasmina Grgurić Zanze
13. ožujka 2024.
Mirovine
A- A+

Sabor se raspušta, a obećanja o takozvanoj trinaestoj mirovini, godini dana staža za umirovljenice po djetetu i povoljnijoj formuli usklađivanja nisu ispunjena. Potrebna je zakonska procedura za ove izmjene, za što vremena više nema. Ipak, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava otkrivaju da su zakonske izmjene usmjerene na povećanje mirovina planirane za posljednji kvartal 2024. godine.

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić | Snimak zaslona: RTL Danas

Kada će prema obećanjima premijera Andreja Plenkovića i ministra Marina Piletića biti uvedena takozvana trinaesta mirovina, godina dana dodatnog staža po djetetu za umirovljenice te povoljnija formula usklađivanja mirovina u omjeru 85:15, pitali smo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, s obzirom na to da za zakonske procedure u mandatu ove Vlade vremena više nema. Također, pitali smo i zašto se već više od tri mjeseca nije održala sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojima su posljednji put u studenom postignuti dogovori, ali bez realizacije.

Iznos godišnjeg dodatka ovisit će o godinama staža

sabor replike
U Saboru ništa o usklađivanju, 13. mirovini i stažu za majke: 'Birokrati nisu odradili svoj posao'

– Na sjednici održanoj 29. studenoga 2023., članovi Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, savjetodavnog tijela Vlade Republike Hrvatske, za sva pitanja od interesa za umirovljenike i starije osobe, usuglasili su zaključak kojim se Vladi Republike Hrvatske predlaže da prilikom sljedeće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju razmotri promjenu formule usklađivanja mirovine, uvođenje godišnjeg dodatka na mirovinu te redefiniranje instituta dodanog staža, potvrdili su nam i u svom odgovoru iz Kabineta ministra Marina Piletića.

Sve je to, dodaju, rezultat zajedničkog promišljanja predstavnika Vlade, Matice umirovljenika Hrvatske i Sindikata umirovljenika Hrvatske. Usuglašene mjere su, kažu, već neko vrijeme predmet rasprava, ali ključno je prilikom donošenja konačne odluke voditi računa o uspostavi ravnoteže između ‘solidarne redistribucije sredstva i prethodnih uplata’. Prilikom razmatranja uvođenja jednogodišnjeg dodatka, nastavljaju, važno je uzeti u obzir model pri kojem se isplata godišnjeg dodatka veže uz navršene godine mirovinskoga staža.

– Time zasigurno potičemo duži rad, jer moramo biti svjesni kako i dalje imamo relativno kratko razdoblje staža u odnosu na države EU-a, a bez duljeg rada nije moguće stvarati preduvjete za veće mirovine, kažu iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o uvođenju trinaeste mirovine.

Zakonske izmjene planirane za četvrti kvartal

U okviru demografske revitalizacije u mirovinskome sustavu predložena je mjera povećanja dodanog staža za svako rođeno, odnosno posvojeno dijete. Također, promjena formule usklađivanja mirovina u omjeru 85:15 prema povoljnijem indeksu, umjesto sadašnjeg 70:30, sasvim sigurno doprinosi povećanju razine adekvatnosti mirovina, što je, napominju, svakako jedan od osnovnih prioriteta u mirovinskome sustavu.

Radi se o kompleksnim pitanjima koja, kako nam poručuju iz Piletićeva kabineta, zahtijevaju izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, što ujedno pretpostavlja i izradu detaljnih analiza i projekcija kako bi se sagledali financijski i drugi učinci implementacije u mirovinskome sustavu u dugoročnom razdoblju.

– Napominjemo kako su Planom zakonodavnih aktivnosti za 2024. predviđene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u četvrtom kvartalu 2024. godine koje su usmjerene na daljnje povećanje adekvatnosti mirovina, što će svakako biti prigoda da se razmotre mogućnosti uvođenja godišnjeg dodatka na mirovinu, promjene formule usklađivanja mirovine te povećanje dodanog staža. Međutim, bitno je istaknuti kako bilo kakve izmjene, a pogotovo one koje imaju određene fiskalne učinke, moraju biti pažljivo promišljene kako bi se zadržala dugoročna stabilnost mirovinskog sustava, kažu iz Ministarstva pa je jasno kako će zakonski okvir eventualno biti postavljen tek krajem godine.

Dijalog s umirovljenicima nastavit će i u budućnosti

Jasna Petrović u prvom planu, kovanice centi u pozadini
Sindikat umirovljenika traži Plenkovića da hitno reagira: 'Ministar Piletić nas ignorira, nije sazvao sjednicu unatoč zakonskom roku'

Podsjećaju da je krajem 2022. godine s radom započela Radna skupina za analizu stanja mirovinskoga sustava koja će krajem 2024. godine donijeti zaključke usmjerene na daljnje jačanje i unaprjeđenje mirovinskoga sustava, a koji će poslužiti prilikom izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju s ciljem poboljšanja položaja svih umirovljenika.

Komentirali su i zašto još od studenoga nije održana sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, o čemu smo pisali ovdje.

– Važno je istaknuti kako je u ovom mandatu održano ukupno 14 sjednica na kojem smo uspješnom suradnjom rješavali brojna pitanja od interesa za umirovljenike, posebno u kreiranju kratkoročnih mjera kojima je omogućeno ublažavanje posljedica preklapajućih kriza. Zaključno želimo naglasiti kako je ova Vlada prepoznala važnost dijaloga i savjetovanja s predstavnicima umirovljenika i starijih osoba, koji će se nastaviti i u budućnosti, zaključili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap