Ministar Piletić: ‘Rast mirovina će ići prema pet posto, čeka se još jedan indeks’

Jasmina Grgurić Zanze
30. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Plaće u sustavu rast će 13,5 posto, što će se osjetiti tek na budućim usklađivanjima mirovina. Ovo siječanjsko umirovljenicima treba donijeti ni pet posto više na ionako male mirovine. Ministar Marin Piletić rekao je da stiže usklađivanje, dok je o poskupljenju decentraliziranih domova za starije istaknuo kako teret većih cijena ne smije prijeći na korisnike.

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas

Ministar rada o usklađivanju mirovina i poskupljenju domova | Snimak zaslona: RTL Danas

Zaposleni u javnim i državnim službama nisu zadovoljni plaćama, suci štrajkaju, učitelji i medicinske sestre najavljuju prosvjede. Sve se to događa u trenutku kada Vlada najavljuje 13,5 posto veće plaće u sustavu. Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić tvrdi da je  prosječna plaća porasla za 61 posto i sada iznosi 1.208 eura, dok su osnovice u sustavu rasle 40 posto. Rast plaća odrazit će se pozitivno na rast mirovina kroz buduća usklađivanja, o čemu smo pisali ovdje. Ipak, dok se to ne dogodi, mirovine će sve više zaostajati za plaćama.

Čeka se još jedan indeks za usklađivanje mirovina

Piletić najavio veće plaće u državnim i javnim službama, evo što to znači za mirovine

Prema sadašnjim procjenama, mirovine će od siječnja rasti oko 5 posto. Ipak, na isplatu ‘povišice’ umirovljenici će morati pričekati još mjesec do dva, no ona će im se isplatiti retroaktivno od siječnja.

– Usklađivanje mirovina je sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, nešto što se događa dva puta godišnje i podsjetit ću da je srpanjsko povećanje 2023. bilo rekordno, iznad osam posto, a siječanjsko je bilo pet posto. Čekamo još jedan indeks, možemo sigurno reći da će usklađenje za ovaj siječanj biti iznad 4 posto i da će to biti i prema pet posto. Sve što smo učinili i u 2023., podsjetit ću, gotovo je 960 milijuna eura osigurano za vaša prava, rekao je ministar Piletić za RTL Danas, piše net.hr.

Teret poskupljenja domova ne smije prijeći na korisnike

Ministar Piletić odgovorio je i na pitanje o poskupljenju decentraliziranih domova za starije i nemoćne osobe, o čemu smo pisali ovdje.

– Poslali smo poruku svim osnivačima županijskih domova za starije da je Vlada reagirala kad je njima bilo teško i s cijenom električne energije i javne rasvjete, regulirali smo cijene koje su njima uzrokovale dodatnu inflaciju. Omogućili smo da ti energenti njima budu dostupni, jedinicama, poreznom reformom smo im omogućili veće prihode, prošli tjedan povećali smo decentralizirana sredstva, očekujemo i korekciju cijena koje oni imaju ugovorenu s Ministarstvom rada. Želimo poslati poruku da teret povećanja cijena ne prijeđe na samog korisnika, rekao je ministar Marin Piletić.

Copy link
Powered by Social Snap