Piletić najavio veće plaće u državnim i javnim službama, evo što to znači za mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
25. siječnja 2024.
Mirovine
A- A+

Ministar Marin Piletić najavio je veliki rast plaća u državnim i javnim službama, što će se pozitivno odraziti i na rast mirovina. Od siječnja je za 20 posto rasla i minimalna plaća pa bi upravo prosječna plaća mogla biti glavni faktor srpanjskog usklađivanja koje je lani, također zbog rasta plaća, doživjelo rekordnih 8,42 posto. U posljednje četiri godine plaće su u čak sedam od devet usklađivanja bile povoljniji faktor za rast mirovina. Uz to nam dolazi i povoljnija formula usklađivanja u omjeru 85:15 umjesto sadašnjih 70:30.

Ilustracija. Foto: Unsplash

Dok se još uvijek čeka točan postotak siječanjskog usklađivanja mirovina, koje bi prema trenutnoj procjeni trebalo iznositi oko 4,68 posto, o čemu smo pisali ovdje, srpanjsko usklađivanje trebalo bi donijeti znatno veći rast mirovina. Naime, mirovine najčešće više rastu u drugom polugodištu, jer prva polovina godine uglavnom donosi veće promjene, prvenstveno u plaćama.

Mirovine najčešće rastu zbog rasta plaća, a ne cijena

Da nas u srpnju čeka veće usklađivanje potvrđuje i jučerašnja izjava ministra rada i mirovinskog sustava Marina Piletića da će plaće od ožujka rasti 13,5 posto zbog većih koeficijenata kao rezultat reforme. Najveći je to skok plaća dosad u državnom i javnom sektoru, kaže ministar, a Vlada kontinuirano radi na povećanju mirovina i plaća, jer je najveći poslodavac u Hrvatskoj.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Analiza usklađivanja mirovina: Evo kako nas Vlada zakida za povoljnije povećanje

Kada je riječ o cijenama, ne očekuje se da će one padati, a u prilog većem rastu mirovina ide i nova formula usklađivanja koju će Vlada primijeniti od srpnja. Tada će se prvi put mirovine uskladiti u omjeru 85:15 umjesto sadašnjih 70:30, u korist povoljnijeg faktora, odnosno rasta prosječne plaće ili cijena. Ne treba zaboraviti ni da je od 1. siječnja ove godine za 20 posto porasla i minimalna plaća, što će uz povećanje u javnom i državnom sektoru isto tako povećati prosječnu hrvatsku plaću.

Suprotno uvriježenom mišljenju da mirovine uglavnom rastu zbog rasta cijena, odnosno inflacije, istina je upravo suprotna. Tako je u posljednjih devet usklađivanja, rast cijena samo dvaput bio povoljniji faktor, i to u siječnju 2022. i 2023. godine. Na preostalih sedam usklađivanja od srpnja 2019. do srpnja 2023. utjecao je najviše rast plaća, o čemu smo pisali ovdje.

Čeka li nas u srpnju još jedno rekordno usklađivanje?

Čak i kod nadolazećeg siječanjskog povećanja mirovina, koje umirovljenici željno iščekuju, upravo su plaće povoljniji faktor. Potrošačke cijene (inflacija) su u drugom polugodištu 2023. u odnosu na prvo polugodište 2023. porasle za tri posto. Bruto plaće su za razdoblje srpanj – studeni 2023. u odnosu na siječanj – svibanj 2023. porasle za 5,4 posto, pri čemu se za precizan izračun još čeka podatak o prosinačkoj prosječnoj plaći.

Posljednje usklađivanje mirovina od 8,42 posto bilo je rekordno za umirovljenike. U omjeru 70:30 ono je rezultat rasta plaća za čak 10,70 posto te rasta cijena za 3,10 posto. Premda je prerano reći, možda se umirovljenici s većim plaćama i novom formulom usklađivanja mogu nadati sličnoj povišici i ovoga srpnja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap