Ima se, može se: Jedna država dijeli naknade za zaposlene prije ujedinjenja; u igri 500 milijuna €

Milan Dalmacija
6. rujna 2023.
Mirovine
A- A+

Nijemci koji su većinu vremena radili u DDR-u, povratnici i Židovi iz SSSR-a moći će u Njemačkoj računati na posebnu jednokratnu naknadu od 2.500 eura. No, da bi je dobili trebaju ispuniti posebne uvjete i obrazac za prijavu.

njemacka

Foto: Unsplash

Iako Nijemci imaju mirovine o kojima većina Hrvata može samo sanjati, oni jedva spajaju kraj s krajem. Čak i uz brojne dodatke i naknade na koja imaju pravo, a o kojima smo već pisali, velik dio njemačkih umirovljenika teško drži korak s inflacijom.

Nova jednokratna naknada

Umirovljenici u domu za starije Kantrida sjede u krug
U Njemačkoj naknadu za stanovanje mogu dobiti i korisnici domova za starije osobe

Pomoći bi im mogao i Fond za potrebite umirovljenike iz DDR-a. On je namijenjen trima različitim skupinama: umirovljenicima koji su većinu radnog vijeka proveli u DDR-u s prihodima blizu osnovnog osiguranja; izbjeglicama, povratnicima, Židovima iz bivšeg Sovjetskog Saveza; te povratnicima koji su većinu radnog vijeka proveli u inozemstvu i žive ispod linije siromaštva, piše novinarka Fenix Magazina, Sanja Čović.

Postoji i dobna granica koja je jednaka kao i pri prijelazu mirovine s istoka na zapad. Jednokratni dodatak kojeg će spomenuti fond isplatiti mogu dobiti oni koji ispunjavaju već navedene kriterije, a rođeni su prije 2. siječnja 1952. godine. Preduvjet za povratnike je da su u Njemačku došli prije 1. travnja 2012. godine te da su tada imali najmanje 50 godina. Kod Židova je vrijeme povratka isto, ali dob je određena na 40 godina.

Dotacija države

No, uz uvjete potrebno je ispuniti i prijavu najkasnije do 30. rujna. Njemačka je vlada za potrebe fonda dodijelila 500 milijuna eura zakladi “Härtefallfonds”, koja će potom isplatiti po 2.500 eura svakom prijavljenom korisniku.

Obrasce je moguće preuzeti s internetskih stranica njemačkog Ministarstva rada i socijalne skrbi te zaklade “Härtefallfonds”. Osim osobnih podatak, potrebno je navesti i iznos mirovine. Naime, naknada se može isplatiti samo ako je mirovina nakon odbitaka doprinosa za zdravstveno te za dugotrajnu njegu manja od 830 eura neto. Isplata naknada počinje najkasnije u travnju 2024. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap