HZMO od umirovljenika traži potvrde o životu: Imaju jako dobar razlog za to

Milan Dalmacija
22. rujna 2022.
Mirovine
A- A+

HZMO od dijela korisnika hrvatskih mirovina u inozemstvu traži popunjene i ovjerene potvrde o životu. S dijelom država su uspostavili elektroničku razmjenu podataka, a potvrde obuhvaćaju manji broj umirovljenika iz inozemstva. Takav zahtjev je nužan zbog sprječavanja nepripadne isplate mirovina nakon smrti umirovljenika.

Potpisivanje dokumenata | Foto: Unsplash

Neobičnu obavijest je na svojim internetskim stranicama protekloga tjedna objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Od dijela korisnika hrvatske mirovine koji žive u inozemstvu traže popunjene, potpisane i ovjerene potvrde o životu.

Stranci i dijaspora primaju naše mirovine: Evo koliko je novca isplaćeno u inozemstvo

– Korisnicima za koje nisu razmijenjeni podaci elektroničkim putem, kao i korisnicima koji prebivaju u državama s kojima nije uspostavljena elektronička razmjena podataka potrebnih za redovitu isplatu mirovine, poštom na kućne adrese poslane su 5. rujna 2022. tiskanice potvrde o životu za 2022. godinu. Radi nastavne isplate mirovine iz hrvatskog osiguranja korisnici trebaju potvrdu o životu popuniti, potpisati i ovjeriti kod nadležnog tijela te dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 31. listopada 2022., stoji u njihovoj obavijesti.

Od ove obveze su izuzeti oni umirovljenici za koje je već obavljena elektronička razmjena podataka, ali i primatelji hrvatske mirovine iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i SR Njemačke. Posla svakako imaju, jer su prema statistici za 2021. godinu, isplatili hrvatske mirovine za 170.361 umirovljenika koji žive u 50 država. Uz to, iz HZMO-a navode kako je to povećanje broja korisnika od 2,6 posto u odnosu na 2020. godinu. U srpnju ove godine su isplaćene mirovine za 164.765 osoba kojima je prebivalište u inozemstvu, što je nešto manje nego lani.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

– Najveći broj korisnika prebiva u državama bivše SFRJ, njih 137.526 (u BiH 63.758, Srbiji 59.917, Sloveniji 9.875, Crnoj Gori 2.093 i Sjevernoj Makedoniji 1.883), što je 80,8 posto svih isplata u inozemstvo. Od ostalih država ističemo Njemačku u koju je isplaćena mirovina za 15.366 korisnika, Australiju sa 6.208 korisnika te Austriju u koju je isplaćena mirovina za 3.713 korisnika, otkrili su nam iz HZMO-a.

Sprječavanje nepripadne isplate

HZMO je u svojoj obavijesti jasno naveo za što im trebaju potvrde o nečijem životu. Kažu kako su ti podaci potrebni zbog sprječavanja nepripadne isplate mirovine nakon smrti korisnika. Objašnjavaju kako potvrde ne trebaju dostavljati umirovljenici iz BiH, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Poljske, Australije, Austrije, Švicarske i Njemačke, jer je s mirovinskim zavodima tih zemalja uspostavljena elektronička razmjena podataka.

– U pripremi je uspostavljanje elektroničke razmjene podataka i s drugim državama. HZMO ima izgrađenu infrastrukturu i aplikativna rješenja za razmjenu podataka, pa povećanje broja institucija s kojima razmjenjuje podatke elektroničkim putem ovisi o tehničkim mogućnostima i zainteresiranosti inozemnih nositelja osiguranja za razmjenu podataka, poručuju iz HZMO-a te dodaju da su lani elektroničkom razmjenom prikupili podatke za 77,5 posto umirovljenika iz inozemstva, dok je ostalih 22,5 posto trebalo dostaviti potvrde.

Ponavljanje procesa tijekom godine

To će nastavljati činiti i dalje dok HZMO ne uspostavi elektroničku razmjenu sa svima. Potvrde o životu se tijekom godine tiskaju, šalju i obrađuju čak četiri puta. Tako su potvrde o životu za korisnike hrvatske mirovine u BiH poslane već u veljači, a umirovljenici su ih trebali vratiti popunjene i ovjerene do 31. ožujka. Žitelji Srbije i Kosova koji primaju hrvatske mirovine su tu obvezu imali do 31. svibnja.

– U rujnu su tiskane i otpremljene potvrde o životu korisnicima kojima se mirovina iz hrvatskog osiguranja isplaćuje u sve države osim BiH, Srbije, Kosova i SR Njemačke koje će trebati ovjeriti i vratiti HZMO-u do 31. listopada. Potvrde o životu za SR Njemačku bit će tiskane u listopadu i korisnici mirovine će ih trebati ovjerene vratiti do 30. studenoga, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni, poručili su iz HZMO-a.

HZMO od umirovljenika traži potvrde o životu: Imaju jako dobar razlog za to
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap