Gradonačelnik Osijeka najavio veće uskrsnice za umirovljenike, promjena bi moglo biti i u Zagrebu i Splitu

Jasmina Grgurić Zanze
17. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Odluku o isplati uskrsnica za umirovljenike donijelo je zasad tek nekoliko općina i gradova. Ipak, gradonačelnici većih gradova dali su naslutiti da bi moglo biti promjena u odnosu na prošlu godinu. Zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je da pokušavaju promijeniti nešto, ali da je još rano za konkretne informacije. Split lani nije isplaćivao uskrsnice umirovljenicima, no ove godine postoji ta šansa prema riječima splitskog gradonačelnika Puljka. Najkonkretniji je bio osječki gradonačelnik Radić koji je najavio i veće iznose i veće cenzuse.

šarene pisanice u kolicima za trgovinu

Umirovljenici čekaju kolika će biti uskrsnica | Foto: Pixabay

Do Uskrsa je tek nešto više od mjesec dana, ali službenu odluku o dodjeli uskrsnica za umirovljenike donijelo je zasad tek nekoliko gradova i općina. Neki još uvijek računaju koliko će iznositi ova vrsta novčane pomoći za starije građane. Ipak, da bi uskrsnice mogle biti veće nego lani, dali su naslutiti gradonačelnici većih gradova. Osijek je siguran, Zagreb još računa, a Split bi ih mogao uvesti po prvi put.

Zagreb još računa, Spit bi mogao uvesti uskrsnice

Držanje eura u rukama uz uskršnje elemente
Uskrsnice lagano kreću: Iznosi od 20 do 85 eura, ovisno o visini mirovine

– Pokušavamo tu nešto promijeniti pa ne bih htio još uvijek davati informacije, s obzirom na kratke rokove, pravne i savjetovanja, koje imamo, ali ćemo uskoro dati informaciju, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević za Dnevnik.hr.

Podsjetimo, lani su uskrsnicu od 26,54 eura dobili zagrebački umirovljenici koji su u sustavu redovne mjesečne novčane pomoći Grada Zagreba. Po prvi put dobili su je i korisnici doplatka za pomoć i njegu i osobne invalidnine kao i korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, a koji su podnijeli zahtjev Gradu Zagrebu.

Splitski umirovljenici nisu dobili uskrsnicu prošle godine, a splitski gradonačelnik dao je naslutiti da će ih ove godine možda i biti.

– Grad Split je uvijek pomagao i brinuo za sve svoje umirovljenike i tako ćemo nastaviti u budućnosti. Uskoro ćemo izaći sa svim detaljima, najavio je Ivica Puljak.

Osijek najavljuje veći iznos uskrsnica, ali i veći cenzus

Osječki je gradonačelnik ipak bio konkretniji, rekavši da su ove godine za uskrsnice izdvojili 600.000 eura.

– Mogu i sada najaviti da će ove godine uskrsnice, koje će uskoro ići, biti nikad veće, da ćemo dići i novčani iznos u odnosu na prošlu godinu, ali i cenzus, istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Podsjetimo, osječki umirovljenici lani su bili razvrstani u pet skupina prema visini mirovine. Najveći iznos uskrsnice od 55 eura dobili su oni s mirovinom do 135 eura. Umirovljenici s mirovinom od 135,01 eura do 160 eura dobili su 40 eura, a oni s mirovinom od 160,01 do 230 eura uskrsnicu u iznosu od 35 eura. Umirovljenici s mirovinom od 230 do 270 eura primili su 20 eura. Umirovljenici s mirovinama od 270 do 340 eura dobili su svega 15 eura uskrsnice.

Popis županija, gradova i općina koje su lani dijelili uskrsnice umirovljenicima, možete pročitati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap