Eto i njima razloga za veselje: Njemačka oslobodila poreza 1,3 milijuna umirovljenika

Milan Dalmacija
19. prosinca 2022.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici u Njemačkoj koji primaju doplatu za male mirovine, bit će oslobođeni poreza na dohodak. Ova odluka vrijedi retrogradno i za 2021. godinu pa će oko 1,3 milijuna dobiti i povrat poreza.

Foto: Pixabay

Oko 1,3 milijuna njemačkih umirovljenika koji imaju pravo na osnovnu mirovinu, od 1. siječnja će biti oslobođeno poreza na doplatu za male mirovine. Ova odluka dio je godišnjeg Zakona o porezu kojeg je u petak izglasalo Savezno vijeće, piše Fenix Magazin.

Znate li koliko iznose njemačke mirovine? Cifra bi vas mogla iznenaditi

To znači da primatelji najmanjih mirovina više neće morati plaćati porez na dohodak za dodatak svoje mirovine. Osim toga, odluka je donesena retroaktivno, od 2021., što znači da bi umirovljenici mogli računati i na povrat poreza.

Uskoro bi na adrese umirovljenika na koje se to odnosi, trebalo stići pismo Porezne uprave u kojima će im biti objašnjene porezne stope. Kako bi se ova odluka mogla provoditi retroaktivno, institucije obveznog mirovinskog osiguranja u Njemačkoj moraju poreznim upravama poslati korigirane podatke, da bi one mogle poslati korigirane obračune poreza na dohodak.

Taj porez neće morati plaćati oni čiji je oporezivi dio mirovine iznad osobnog odbitka koji ove godine iznosi 10.347 eura. Pravo na osnovnu mirovinu imaju oni koji su najmanje 35 godina uplaćivali doprinose. Doplatu za male mirovine imaju svi čiji su prihodi tijekom cijelog radnog vijeka iznosili između 30 i 80 posto prosječne neto plaće u Njemačkoj. Ove godine se bruto iznosi kreću od 973 do 2.594 eura. A koliko iznose njemačke mirovine, možete pročitati u našem ranijem članku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap