Događa se i u Njemačkoj: Žena nije dobila obiteljsku mirovinu šest mjeseci nakon smrti supruga

Milan Dalmacija
25. listopada 2022.
Mirovine
A- A+

Njemici Ilse R. (86) je u travnju preminuo suprug. Nakon predujma za troškove pogreba, od tamošnjeg Mirovinskog osiguranja nije dobila ni centa, iako je predala zahtjev za obiteljsku mirovinu. Zavod je njen zahtjev proveo tek nakon upita medija.

Foto: Pixabay

U vrijeme kad cijene svega rastu rekordnom brzinom, svaka novčanica ili kovanica je bitna. No, ima onih koji u takvoj krizi mjesecima nisu dobili ni centa. Jedna od njih je 86-godišnja Ilse L. iz Njemačke.

Ovoj umirovljenici iz Wuppertala je 21. travnja preminuo suprug. Troškove pogreba podmirila je od ušteđevine, a dobila je i predujam obiteljske mirovine, što je uobičajeno u Njemačkoj pri smrti bračnog partnera. Jednokratna isplata odnosila se na svibanj, lipanj i srpanj, ali od kolovoza do danas nije dobila ni centa, prenosi Fenix Magazin.

Zašto joj Njemačko mirovinsko osiguranje ne isplaćuje mirovinu, Ilse L. ne može objasniti. Njen zahtjev za obiteljsku mirovinu stoji u ladicama još od početka svibnja. Predaja dokumentacije je formalnost, a rješavanje zahtjeva, u pravilu, traje oko osam tjedana. Inače, obiteljska se mirovina u Njemačkoj sastoji od 60 posto pokojnikove.

– Kad god smo zvali, bili smo odbijeni. Svojedobno se govorilo da je opterećenje sustava tako veliko jer se svim umirovljenicima provjerava pravo na osnovnu mirovinu. Tada nam je rečeno da je odgovorna službenica bolesna. Ne mogu vjerovati da jedna starica zbog ovoga ne prima mirovinu koja joj pripada po zakonu, rekao je njen unuk Adrian R., dodajući da se radi o bezobrazluku.

Iz Njemačkog mirovinskog osiguranja su se oglasili tek nakon upita medija. Kažu da im je žao zbog ove situacije te da je Ilse R. mirovina odobrena 11. listopada, više od pet mjeseci nakon što je predala zahtjev.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap