Dodatak u ožujku dobit će samo tri skupine umirovljenika s inozemnom mirovinom

Jasmina Grgurić Zanze
15. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Dodatak za umirovljenike s inozemnim faktorom bit će isplaćen u ožujku, za što se moraju prijaviti do kraja veljače. Riječ je o prosinačkom dodatku koji je većina umirovljenika već dobila prema prijavama za prethodni dodatak. To znači da su u prosincu dobili dva dodatka, rujanski i prosinački, što znači da ga sada neće dobiti. Ipak, tri skupine umirovljenika nisu dobile prosinački dodatak, a to su novi umirovljenici, zatim oni koji po novom ulaze u povećani cenzus te oni koji nisu bili prijavljeni za raniji dodatak.

Euri

Prosinački dodatak nekima stiže u ožujku Ilustracija: Pixabay

Informacija da se umirovljenici s inozemnom mirovinom, odnosno inozemnom i hrvatskom mirovinom ili inozemnim stažem trebaju do kraja veljače prijaviti za dodatak na mirovinu koji će biti isplaćen u ožujku, izazvala je brojne nesporazume. Naime, neki kojima su dva dodatka već isplaćena na račun u prosincu, iznova su otišli u HZMO prijaviti se za isplatu jednokratnog novčanog primanja. Koliko god zvučalo logično, važno je napomenuti da ako ste već dobili dvije isplate u prosincu, sada je nećete dobiti. Pokušat ćemo vrlo jednostavno objasniti zašto je to tako.

Većina inozemnih umirovljenika već dobila ovaj dodatak

Odluku o isplati dodatka u rujnu je donijela Vlada, a novac je umirovljenicima sa samo hrvatskom mirovinom isplaćen po automatizmu u listopadu. Za taj dodatak umirovljenici s inozemnim elementom morali su se, kao i obično, prijaviti i dostaviti izvadak inozemne mirovine za rujan. Rok za prijavu je bio do kraja studenoga, o čemu smo pisali ovdje, a taj dodatak isplaćen je umirovljenicima s inozemnim mirovinama u prosincu.

Primate inozemnu mirovinu? Prijavite se do kraja veljače za dodatak od 50 do 160 eura koji stiže u ožujku

Povrh tog dodatka, Vlada je krajem prosinca donijela odluku o isplati još jednog dodatka u povodu Božića. Tada su dodatak opet po automatizmu dobili umirovljenici s hrvatskom mirovinom, ali i većina umirovljenika s inozemnom mirovinom. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je prosinački dodatak svima onima kojima je isplaćen i prethodni dodatak u prosincu, prema njihovim prijavama s izvatkom mirovine za rujan.

To znači da je većina umirovljenika s inozemnom mirovinom, inozemnom i hrvatskom te stažem iz inozemstva dobila dva dodatka u prosincu. Dakle, svi koji su prema prijavi dobili dodatak za rujan u prosincu, dobili su još jedan dodatak oko Božića, ovoga puta po automatizmu.

Kako prijave za taj isti, prosinački dodatak, odnosno božićnicu, traju do kraja veljače, s isplatom u ožujku, umirovljenici su zbunjeni. Međutim, nema potrebe za tim, jer riječ je o jedno te istom dodatku, samo za one koji ga nisu dobili. Dakle postoje tri skupine umirovljenika koje nisu dobile prosinački dodatak, a dobit će ga sada u ožujku, za što se moraju prijaviti do kraja veljače.

Pravo na dodatak sada imaju tri skupine umirovljenika

Prva skupina su, vrlo jednostavno, oni koji se nisu bili prijavili za isplatu rujanskog dodatka u prosincu pa onaj prosinački nisu ni mogli dobiti po automatizmu prema tim prijavama s izvatkom mirovine za rujan. Ljudi jednostavno nisu znali da imaju to pravo pa su propustili prijaviti se. Ako se sada prijave, dobit će prosinački dodatak.

Druga skupina su novi umirovljenici, odnosno oni koji su postali umirovljenici nekad između rujna i siječnja. Oni sada do kraja veljače trebaju dostaviti dokaz o isplati mirovine iz inozemstva za prosinac. Dakle, riječ je samo o umirovljenicima s domaćim i inozemnim, samo inozemnim mirovinama i stažem u inozemstvu. Kada je riječ o ostvarenom stažu izvan Hrvatske, a na temelju kojeg se ne prima mirovina, treba u obrascu za prijavu naznačiti da se ne prima mirovina izvana.

Treća skupina onih koji će sada dobiti prosinački dodatak ako se prijave, su umirovljenici koji u rujnu nisu udovoljavali uvjetu cenzusa. Naime, tada ukupna mirovinska primanja (domaća i strana) nisu smjela prelaziti zajedno 700 eura, dok je u prosinačkom dodatku cenzus povećan na 840 eura tako da na njega sada ima pravo dio umirovljenika koji su u tom rasponu primanja od 700 do 840 eura. Jednokratno novčano primanje iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o visini mirovina.

Copy link
Powered by Social Snap