Primate inozemnu mirovinu? Prijavite se do kraja veljače za dodatak od 50 do 160 eura koji stiže u ožujku

Jasmina Grgurić Zanze
13. veljače 2024.
Mirovine
A- A+

Dodatak od 50 do 160 eura dobit će u ožujku umirovljenici koji primaju i inozemnu mirovinu ili samo inozemnu mirovinu te oni koji su ostvarili radni staž u inozemstvu, ali ne dobivaju inozemnu mirovinu. Uvjet je da ukupna mirovinska primanja ne prelaze 840 eura. Riječ je o jednokratnom novčanom primaju zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života. Ovu Vladinu ‘božićnicu’ dobilo je u prosincu po automatizmu više od 700.000 umirovljenika sa samo hrvatskom mirovinom.

Foto: Unsplash

Umirovljenicima koji primaju domaću i inozemnu mirovinu, samo inozemnu mirovinu ili imaju radni staž ostvaren u inozemstvu, u ožujku stiže dodatak od 50 do 160 eura. Riječ je o zakašnjeloj ‘božićnici’ koju je u prosincu dobilo više od 700.000 umirovljenika čija hrvatska mirovina ne prelazi 840 eura. Za razliku od njih, umirovljenici s inozemnim primanjima ili stažem moraju se prijaviti do kraja veljače, o čemu smo već pisali ovdje.

Prijaviti se mogu osobnim odlaskom u najbližu ispostavu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, poštom ili online. Pritom moraju ispuniti tiskanicu i dostaviti dokaz o visini mirovine za prosinac. Uvjet je da ukupna mirovinska primanja ne prelaze iznos od 840 eura.

Potvrda o mirovini za prosinac i ispunjena tiskanica

Novčanice eura u raznim apoenima
Stiže dodatak u ožujku: Morate se prijaviti do kraja veljače, a to možete učiniti i online

Dokaz o visini inozemne mirovine za prosinac 2023. moraju dostaviti korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, zatim korisnici samo inozemne mirovine, ali i korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu. Online obrazac dostupan je na ovoj poveznici.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2023. ili izvadak iz bankovnog računa. Jedan od ta dva dokaza treba dostaviti HZMO-u do 29. veljače 2024. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno. Uz to, treba imati popunjenu Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Prebivalište u Hrvatskoj od najmanje tri mjeseca

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na Tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje ‘izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu’. Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa u banci u Hrvatskoj.

Za korisnike inozemne mirovine, dodatni uvjet za isplatu dodatka je i prebivalište u Hrvatskoj u trajanju od najmanje tri mjeseca prije donošenja odluke Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja. Uvjet je i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj. Jednokratno novčano primanje zbog ublažavanja posljedica rasta troškova života bit će isplaćeno u ožujku.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap