Dio obiteljske mirovine ne mogu dobiti svi udovci: ‘Mirovina nije socijalna pomoć’

Jasmina Grgurić Zanze
21. lipnja 2024.
Mirovine
A- A+

Dio obiteljske mirovine ne mogu dobiti sve udovice i svi udovci. Naime, ako im je osobna mirovina veća od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, ne ostvaruju ovo pravo. Trenutno je riječ o limitu od 980 eura, a taj će iznos rasti kako će se svako polugodište usklađivati mirovine. Umirovljenica Ksenija upozorila nas je na ovu svojevrsnu diskriminaciju, napominjući da su visoke mirovine zarađene pošteno kroz četiri desetljeća rada.

Udovica | Foto: Ilustracija/Unsplash

Dio obiteljske mirovine (DOM) uz osobnu mirovinu ne mogu dobiti udovci čija mirovina prelazi iznos od 80 aktualnih vrijednosti mirovine, što jasno i piše u Zakonu o mirovinskom osiguranju. Aktualna vrijednost mirovine mijenja se usklađivanjem dvaput godišnje, a trenutno iznosi 12,26 eura. Dakle, ako je korisniku ukupna mirovina bilo koje vrste veća od 980 eura, ne može ostvariti pravo na DOM. Na tu svojevrsnu nepravdu upozorila nas je naša čitateljica Ksenija (podaci poznati redakciji).

‘Mirovina nije socijalna pomoć, nego je zarađena’

umirovljenica udovica
Dio obiteljske mirovine prima i 48 starijih od 100 godina, većina korisnika su žene

– Znam da je to iznadprosječna mirovina za naše uvjete, ali stečena je kroz više od 40 godina staža, uplaćivanja doprinosa iz plaće veće od prosječne, u starosti od 65 godina. Imamo puno onih s daleko većim mirovinama, a zarađenima u puno kraćem vremenu, od dužnosnika, sudaca, sveučilišnih profesora, policajaca, pripadnika vojske i ostalih, a koji ostvaruju razna prava, kaže Ksenija.

Smatra da možda ima elemenata za preispitivanje ustavnosti takve odluke, jer je dio umirovljenika zakinut za pravo na dio obiteljske mirovine.

– Mirovina nije socijalna pomoć, nego nešto što su građani tijekom radnog vijeka zaradili pošteno uz uredno uplaćivan doprinos i koji su uz to uspjeli doživjeti barem isplatu prve mirovine. Jer neki je nisu ni doživjeli, zaključuje umirovljenica Ksenija.

Iz Zavoda za mirovinsko osiguranje nam pak kažu da ograničenje od 80 AVM-a jednako vrijedi za sve, bili oni umirovljeni prema općim ili prema posebnim propisima.

Oko 105.000 umirovljenika prima u prosjeku 104 eura

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje isplatio je prošloga mjeseca dio obiteljske mirovine za oko 105.000 umirovljenika. Njihova mirovina u prosjeku iznosi 504 eura, a uz DOM penje se za prosječna 104 eura. Primatelji dijela obiteljske mirovine uz onu vlastitu stariji su korisnici koji u prosjeku imaju gotovo 78 godina te su u 82 posto slučajeva udovice.

Osoba u invalidskim kolicima i druga ženska osoba koja stoji pored nje
Udovica dobiva dio obiteljske mirovine koji je veći od vlastite, evo kako je to moguće

Zanimljiv je i slučaj jedne udovice kojoj je dio obiteljske mirovine veći od njezine vlastite. Naime, umirovljenica s 339 eura invalidske mirovine dobiva između 380 i 400 eura dio obiteljske mirovine, kako je vidljivo iz statistike Zavoda za mirovinsko osiguranje. Postavlja se pitanje zašto udovica nije dobila obiteljsku mirovinu, ako već samo jedan njezin dio iznosi više od njezine mirovine.

Kako smo doznali, udovica ima dijete nesposobno za rad koje koristi obiteljsku mirovinu pokojnoga oca, dok ona kao supruga koristi njezin dio uz vlastitu mirovinu. Pritom je očito kako je riječ o mirovini ostvarenoj prema posebni propisima, a koja iznosi oko 1.500 eura, o čemu smo pisali ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap