Banke umirovljenicima nude posebne vrste kredita: Provjerili smo ponudu šest banaka

Jasmina Grgurić Zanze
28. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Krediti za umirovljenike standardna su ponuda svih banaka. Provjerili smo kakva zaduženja korisnicima mirovine nudi šest banaka. Ponude se razlikuju po iznosima kredita i roku otplate, ali i kamatnim stopama. Za najveći iznos od 9.000 eura moguće se zadužiti u Hrvatskoj poštanskoj banci. Nude i najnižu fiksnu kamatnu stopu od 5,25 posto, dok OTP ima i posebne Express kredite za umirovljenike, za koje nije potrebna ovjera zadužnice i izjave o zapljeni. Najduži rok otplate je na sedam godina, ali nude ga samo dvije banke.

krediti

Foto: Pexels

Većini građana cilj je riješiti se dugova, posebno onih kreditnih, još za radnog vijeka kako bi u mirovinu kročili bez financijskog opterećenja. S druge strane, mirovine često nisu dovoljne za golo preživljavanje, a kamo li kada se pojavi iznenadni trošak. Da starijim građanima treba gotovina, svjesne su i banke koje u standardnoj ponudi imaju kredite za umirovljenike. Uvjeti se razlikuju, a mi smo provjerili ponudu šest banaka.

Ipak, prije bilo kakvog zaduživanja u starijoj životnoj dobi, trebamo biti svjesni da će, u slučaju smrti, naši dugovi opteretiti naše nasljednike, o čemu smo više pisali ovdje. Također, treba biti oprezan i u slučaju da vas netko drugi, makar vam bio i blizak, zatraži da dignete kredit kako biste mu financijski pomogli. U tom slučaju pokušajte se osigurati da vam ta osoba doista i vraća novac.

Erste nudi kredite do 8.000 eura na sedam godina

Stariji muškarac drži novac u rukama
Umirovljenici u susjedstvu navalili na kredite: Zadužuju se da bi došli do gotovine

Erste banka nudi umirovljenički kredit svima s mirovinom većom od 200 eura, uz uvjet da umirovljeniku posljednja rata stigne dok ima najviše 78 godina. Kamatna stopa fiksna je, a postoji i mogućnost prijevremene otplate. Uvjet je i da ste njihov klijent.

Kolika će vam biti rata, možete izračunati uz pomoć online kalkulatora, ovisno o iznosu i razdoblju otplate. Primjerice, želite li u spomenutoj banci podići gotovinski kredit od 5.000 eura na rok od pet godina, mjesečna rata bit će vam 95,51 eura. Ukupno ćete, dakle, banci morati vratiti 5.733,66 eura. Kamata je fiksna te iznosi 5,5 posto, a efektivna kamatna stopa 6 posto.

Ipak, ne možete podići novca koliko želite, niti ga otplaćivati koliko želite. Naime, Erste gotovinski kredit za umirovljenike može iznositi od 1.000 do 8.000 eura, a rok otplate je od 12 do 84 mjeseca. U slučaju da se odlučite na kredit, banka će se osigurati tako što ćete potpisati izjavu o suglasnosti o zapljeni primanja i potvrditi je kod javnog bilježnika. Također, bit će potrebna i zadužnica potvrđena kod javnog bilježnika.

U Zagrebačkoj banci kredit već od 250 eura

Zagrebačka banka umirovljenicima nudi nešto manje. Iznos kredita može biti od 250 do 4.650 eura, dakle limit je gotovo dvostruko manji nego u prethodnom slučaju. Kraći je i krajnji rok otplate koji može biti od 13 do 48 mjeseci. Kamata je fiksna i iznosi šest posto (efektivna kamatna stopa 6,26 %). Instrument osiguranja u svakoj banci je isti, izjava i zadužnica. Prednost ove ponude je mogućnost podizanja manjeg iznosa kredita, primjerice u slučaju kvara perilice ili sličnog troška kojeg je teško podmiriti izdvajanjem iz mjesečne mirovine. Zaba svojim korisnicima u kalkulatoru ne nudi poseban izračun umirovljeničkog kredita.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik
Kredit i dugovi nakon smrti osobe: Što se s njima događa i tko ih nasljeđuje?

Nenamjenske kredite umirovljenicima nudi i Privredna banka Zagreb. Iznos kredita kreće se od najmanjih 400 do najvećih 4.000 eura, uz rok otplate od 13 do 60 mjeseci. Kamatna stopa je 5,48 posto (EKS 5,61 %), a nećete platiti ni naknadu za obradu kreditnog zahtjeva. Ako želite podići najniži iznos od 400 eura, mjesečna rata bit će vam 31,76 eura uz rok otplate od 13 mjeseci. Ukupno ćete morati vratiti 412,91 euro.

Hrvatska poštanska banka ima kamatu od 5,25 posto, rok otplate je do sedam godina, a iznos kredita od 400 do čak 9.000 eura. Za kredit u iznosu od 6.000 eura, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,25 % i rok otplate od sedam godina (84 mjeseci), efektivna kamatna stopa iznosi 5,38 %. Visina EKS-a može biti različita od navedene ovisno o datumu iskorištenja i iznosu kredita. Mjesečni anuitet iznosi 85,51 EUR. Kamata za razdoblje otplate kredita iznosi 1.209,15 eura, a ukupan iznos koji klijent treba platiti je 7.209,15 eura, navodi HPB u svojoj ponudi.

OTP za umirovljenike ima i Express kredit

Gotovinski kredit umirovljenicima nudi i OTP. Iznos je od 400 do 7.000 eura. Fiksna kamatna stopa je od 5,99 % do 6,99 % godišnje, a efektivna kamatna stopa od 6,18 % do 7,24 %. Rok otplate je od jedne do pet godina. Međutim, OTP u ponudi za umirovljenike ima i Express gotovinski kredit koji se odobrava samo na temelju potpisanog Ugovora o kreditu, pri čemu nije potrebna ovjera zadužnice i izjave o zapljeni po pristanku dužnika.

Express kredit može biti također do 7.000 eura na najviše pet godina otplate, a tu je potrebno platiti i obradu kreditnog zahtjeva. Fiksna kamata je od 5,99 do 6,99 posto, a efektivna kamatna stopa od 6,38 % do 7,45 %, što znači da je kamata nešto veća nego kod običnog kredita za umirovljenike.

Raiffeisen banka nudi opciju kredita od 500 do 3.000 eura, dakle znatno manjeg krajnjeg iznosa nego ostale banke. Kamata je od 6,90 % do 7,90 % godišnje fiksno, a rok otplate je od 13 do 24 mjeseca. Dakle, kamata je veća, a rok otplate kraći nego kod drugih banaka.

Kako hrvatski umirovljenici stoje po pitanju kreditnih zaduženja u starosti, pitali smo Hrvatsku narodnu banku, a odgovor ćemo objaviti naknadno kad stigne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap