Kredit i dugovi nakon smrti osobe: Što se s njima događa i tko ih nasljeđuje?

Ana Kanazir
1. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Smrt bliske osobe je uvijek teška, a još je i teža kada je ta osoba bila korisnik kredita ili kada je iza sebe ostavila dugove. Ipak, u ovom slučaju postoje načini kako se treba ponašati. Opseg odgovornosti nasljednika za dugove ostavitelja je reguliran Zakonom o nasljeđivanju, a uvjeti se mogu razlikovati od banke do banke. Što se tiče kredita, on je propisan Zakonom o nasljeđivanju.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik

Euri | Foto: mirovina.hr

Poznato je kako krediti i dugovi nakon smrti osobe i dalje vrijede, odnosno obveze po kreditima ne prestaju. Ipak, postoji način na koji to banka može regulirati. Slično je i s dugovima za koje odgovara nasljednik, ali i ovdje postoji iznimka.

Krediti i dugovi ostaju i nakon smrti

U HNB-u kažu kako se opseg odgovornosti nasljednika za dugove regulira Zakonom o nasljeđivanju. Odnosno, nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove samo do visine vrijednosti naslijeđene imovine, dok nasljednik koji se odrekao nasljedstva ne odgovara za dugove.

Što se tiče kredita, pravila o obvezama po kreditima se propisuju Zakonom o obveznim odnosima, a i oni se nastavljaju nakon smrti korisnika. Ono što banka ipak može napraviti je da otkaže ugovor o kreditu prije isteka ugovorenog roka ako bi u tom slučaju davatelj kredita došao u bitno nepovoljniji položaj, navodi Dnevnik.hr.

Potrebno je banci dostaviti dokumente

Kada korisnik premine, banka podatke o smrti mora dati nadležnom sudu u ostavinskom postupku, javnom bilježniku koji vodi ostavinski postupak i nasljedniku koji je naveden u pravomoćnom rješenju o nasljeđivanju.

– Slijedom toga, u slučaju smrti korisnika kredita potencijalni bi nasljednici o smrti korisnika kredita trebali obavijestiti banku s kojom je pokojnik bio u ugovornom odnosu, a po provedbi ostavinskog postupka i ishođenju pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju dostaviti ga u banku kako bi raspravili i regulirali postojeće obveze iza pokojnika, rekli su iz HNB-a.

Kako sve funkcionira su otkrili i iz Erste banke, koji kažu kako nakon smrti korisnika nasljednici moraju banci priložiti jedan od dokumenata: Smrtni list, izvod iz matice umrlih ili pravomoćno Rješenje suda kojim se nestala osoba proglašava umrlom. Jednako tako, nakon ostavinskog postupka se moraju javiti u banku.

I jamci nastavljaju plaćati

Iz banke su rekli kako smrt ne znači prestanak obveze sudužnika, odnosno jamca koji su se obvezali na ispunjenje obveze. U ovom slučaju jamac odgovara cjelokupnom svojom imovinom za obveze iz ugovornog odnosa, sve do podmirenja obveza.

Ako su iza pokojnog korisnika kredita proglašeni nasljednici, oni u dogovoru s bankom također mogu dogovoriti daljnje modalitete otplate duga uz pristanak postojećih sudužnika, tj. Jamaca, navodi Dnevnik.hr.

Copy link
Powered by Social Snap