Projekt za starije od 54 u vodstvu Zijaha Sokolovića: ‘Ovo je mogućnost da barem na kratko sagledaju svoj život drugim očima’

Ana Kanazir
12. veljače 2023.
Kultura
A- A+

Kazalište Ulysses poznato je po svojim predstavama, a sada provodi i poseban projekt sufinanciran EU fondovima za starije od 54 godine. Riječ je o projektu naziva ‘Od životnog iskustva do kreativne uloge u životu’, a putem kojega starije osobe mogu analizirati životne situacije i ponovno ih odigrati kroz radionice različitih tema. Voditelj radionica je popularni glumac Zijah Sokolović. Kako točno izgledaju radionice, kako se prijaviti i koji je cilj projekta ispričala nam je voditeljica projekta Nikolina Bilić.

Od životnog iskustva do kreativne uloge u životu

Od životnog iskustva do kreativne uloge u životu | promo kazalište Ulysses

Sve je više projekata namijenjenih starijim osobama, a o nekima od njih smo već i pisali. Tako recimo možete sudjelovati na nutricionističkim radionicama, o čemu smo pisali ovdje ili možete istražiti svoju kreativnu stranu u sklopu projekta “Kreativni u mirovini”, o čemu možete čitati u ovom tekstu. Ipak, ovdje se radi o nešto drugačijem projektu u kojemu možete naučiti nešto o sebi, ali i vježbati kognitivne vještine kroz tematske radionice.

kreativni u mirovini
Projekt Kreativni u mirovini: 'Sudjelovanjem na radionicama umirovljenici stječu nova znanja i vještine'

Sve se odigrava online, a teme su različite

Kako nam kaže voditeljica projekta Nikolina Bilić, kazalište Ulysses provodi inkluzivne aktivnosti sa svojim suradnicima, a priliku za ovaj projekt su prepoznali još 2020. godine.

– Kada je 2020. raspisan poziv Umjetnost i kultura online u sklopu Europskog socijalnog fonda vidjeli smo priliku i osmislili projekt za našu publiku koja nas prati već 23 godine, a među njima je najviše onih starijih od 54 godine, rekla je Bilić i dodala kako su upravo ovoj publici htjeli pružiti dodatni sadržaj i izvan ljetne sezone kada se odvija Ljeto na Brijunima.

Iako je projekt započeo krajem svibnja, još je ostalo 12 radionica na koje se možete prijaviti. Detalje nam je otkrila voditeljica projekta.

– Radionice se održavaju online, a svaka traje 90 minuta. Kroz projekt će se provesti ukupno 25 radionica, a do sada ih je provedeno 13. Projekt traje ukupno deset mjeseci, započeo je krajem svibnja 2022., a završava krajem ožujka 2023. Na svakoj radionici sudjeluje četiri do šest osoba, a svaka osoba može sudjelovati samo na jednoj radionici. Za prijavu nije potrebno predznanje, već samo dobra volja, rekla nam je Bilić.

Svaki sudionik ima zadatak

Radionice vodi glumac Zijah Sokolović. On pomoću kazališnih metoda demistificira izazovne životne situacije kako bi se otklonio pritisak društva i vlastitih očekivanja. Kako nam je otkrila voditeljica projekta, teme koje se obrađuju kroz radionice su: brak, djeca, zdravlje, sjećanje na proživljeno i pogled u budućnost.

Ipak, zanimalo nas je kako točno izgledaju radionice i što se može od njih očekivati pa nam je voditeljica sve objasnila. Za početak treba znati da svaka radionica ima svoju temu s kojom se sudionici upoznaju na početku, a nakon toga imaju i zadatke.

– Zijah uvodi sudionike u temu kroz objašnjenja i primjere. Cilj radionice je da svaki sudionik dobije dovoljno vremena za potražiti svoja sjećanja u zadanoj temi. Za svakodnevni život uz profesionalne i obiteljske obaveze teško se može izdvojiti vrijeme sjećanja na neko iskustvo koje sada gradi našu kreativnu ulogu. Kroz ove radionice sudionici imaju dovoljno vremena da se prisjetimo tog jednog iskustva, otkrila je Bilić.

Dodala je i kako nakon izlaganja Zijah to iskustvo, odnosno sjećanje, stavlja u kazališnu formu kao da je sudionik lik u nekoj predstavi koji je izgovorio to sjećanje te kako ga publika u tom trenutku doživljava.

Klub umirovljenika Volonter penzioner
Projekt Volonter penzioner: 'Nastojimo povećati kvalitetu života umirovljenika, a njima je drago što mogu biti korisni u zajednici kroz volontiranje'

Cilj radionice su opuštanje i razonoda

Radionice su pomno osmišljene i  napravljene su kako bi koristile svim starijim osobama. Služe za opuštanje, za društvenu interakciju i razvijanje novih vještina.

– Radionica je jedna mala kazališna forma, a sjećanje je mala katarza u našim radionicama. Tako se dobivaju neobične forme slobode komunikacije. Cilj projekta je povećanje društvenih interakcija te razvoj kognitivnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine putem radionica kroz koje će oblikovati uloge iz životnih situacija, objasnila je Bilić.

Osim toga, sudionicima se želi pružiti opuštanje, razonoda i ublažavanje teških misli na barem 90 minuta, koliko traje jedna radionica.

– Želja nam je u ovim teškim vremenima pružiti im razonodu i mogućnost da barem na kratko sagledaju svoj život drugim očima i ublaže teške misli. Nadamo se da će ovaj projekt biti uvod u budući redovan program Kazališta Ulysses za našu vjernu publiku, rekla nam je Bilić.

U budućnosti će biti još radionica

Dodala je i kako sudionici odlično reagiraju na radionicama i kako će sigurno naći način za provedbu sličnih aktivnosti u budućnosti u smanjenom obimu, barem dok ne nađu sredstva za veći broj radionica.

Ako se želite prijaviti, možete to napraviti vrlo jednostavno. Trebate samo ispuniti prijavnicu koja se nalazi ovdje i priložiti kopiju osobne iskaznice s obje strane uz suglasnost za fotografiranje i snimanje. Na radionicu se trebate prijaviti barem dva dana prije navedenih termina kako biste dobili upute za praćenje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap