[KOMENTAR] Umirovljenici kao adut politike: Stvarna briga ili obični populizam?

Jasmina Grgurić Zanze
24. listopada 2019.
Kolumne
A- A+

Hrvatska ima više od 1,2 milijuna umirovljenika koji čine trećinu biračkog tijela u Hrvatskoj. Ne samo da su najbrojnija skupina birača, nego i ona koja se na birališta u najvećem broju doista i odaziva. Upravo su umirovljenici ti koji u svojim rukama imaju političku sudbinu Hrvatske. Znaju to jako dobro i političari koji im se, posebno u predizborno vrijeme, pojačano obraćaju, ne uvijek direktno. Kada bi im se obraćali direktno, onda bi morali nešto obećati, a kada bi obećali, morali bi to i ispuniti. Radije stoga biraju već pomalo prozirne poruke kroz općenite fraze o siromaštvu i dostojanstvu umirovljenika.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Brinu se naši vrli političari nekoliko mjeseci prije izbora da se naborana lica Hrvatske odjednom sasvim „slučajno“ nađu na fotografijama što, i sami znate, nije tako čest prizor između dva mandata. Oporba je pritom puno hrabrija, jer ona ionako nema što izgubiti. Uostalom, lakše je govoriti iz pozicije iz koje ne moraš objašnjavati zašto sada kada si na vlasti ne napraviš to što obećavaš za slijedeći mandat.

Predsjednički izbori i te kako su im važni

“Bolje ikad nego nikad, lijepo da nas se sjete barem tada”, reći će optimisti. Ali, je li doista riječ o brizi naših političara za starije ili tek običnom populizmu sa isključivom svrhom prikupljanja glasova? Sasvim je sigurno da prizor umirovljenika koji broji lipe kako bi skupio za kruh ili pod okriljem noći viri u koševe za smeće ne bi li ugledao kakvu odbačenu bocu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. No, upravo se takvi prizori najčešće spominju kada treba sakupiti kakav politički bod.

Proteklih tjedana već nam se polako servira naoko suptilna borba za umirovljenički glas. Nemojte se pritom dati zavarati da nije o tomu riječ, jer su u pitanju „samo“ predsjednički izbori. Oni parlamentarni već nam pušu za vratom i godina će brzo proletjeti. Izbori za predsjednika savršen su test za odmjeravanje snaga među strankama, ali i provjera kako dišu birači.

Hrelja obećaje nešto što uopće nije lako ispuniti

Uostalom, nije uopće nebitno dolazi li budući predsjednik iz pozicije sadašnje vlasti, oporbe ili pak neke nove, toliko priželjkivane treće opcije. Upravo će taj rezultat uvelike odrediti smjer daljnje vladajuće i oporbene politike pa i ishod parlamentarnih izbora. Osim toga, od prošlih izbora došlo je do preslagivanja pojedinih stranaka koje se tek trebaju dokazati u novom okruženju. Tu spada i Hrvatska stranka umirovljenika Silvana Hrelje koja uživa tek neznatnu potporu umirovljenika, s obzirom na njihov broj.

milan kujundžić
Okršaj Hrelje i Kujundžića: Povećanje cenzusa za dopunsko ministar nazvao populizmom!

Političku ulogu Silvana Hrelje u posljednje vrijeme pamtimo najviše po ispravljenoj nepravdi prema umirovljenicima iz Royal osiguranja. Posljednjih godinu dana predsjednik HSU-a gorljivo se zalaže i za povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje kako umirovljenici ne bi gubili pravo na besplatnu policu uslijed redovnog usklađivanja mirovina. Međutim, posljednjih tjedana HSU aktivno gura priču oko obiteljskih mirovina. Konferencije za medije na tu temu održavaju diljem Hrvatske, od podružnice do podružnice. Nema sumnje, s takvim pristupom HSU je najjači adut SDP-a za prikupljanje glasova umirovljenika.

Čini se da Silvanu Hrelji nije mrska ni ambicija da u SDP-ovoj Vladi postane ministar rada i mirovinskog sustava. No, bi li tada on doista promijenio sadašnji model obiteljske mirovine, što bi državu koštalo milijarde kuna godišnje. Bili živi pa vidjeli, pozdravljamo namjeru, ali svakako da je tako nešto lakše obećavati, nego ispuniti. Vođe stranke pod čije se okrilje HSU vratio često se mogu vidjeti u društvu starijih građana. Službene stranice Zorana Milanovića i Davora Bernardića na društvenim mrežama pune su fotografija s umirovljenicima, a često se i spominju malene mirovine.

Trebali se uopće truditi, kada stariji uvijek biraju isto

Taman kada smo pomislili da je desnica podbacila po pitanju promidžbe sa starijima, eto i naše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja ih je prošli tjedan ugostila na Pantovčaku, pričala im o sreći i optimizmu, poslikala se s njima, ali malene mirovine mudro je izostavila. Njezinu HDZ braću doduše je jako teško čuti ili vidjeti da se bave umirovljenicima, možda jer doista nisu zahvalna skupina za govore i obećanja iz pozicije vlasti. Antikampanju svakako im je prošloga tjedna u Saboru napravio ministar Milan Kujundžić kada je zahtjev HSU-a za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje siromašnim umirovljenicima nazvao populizmom.

Za HDZ i SDP najčešće glasuju umirovljenice starije od 70 godina

No, ima i još jedan razlog, a to je inercija po kojoj glasuju stariji birači, a na što možda računa premijer Andrej Plenković kada ne ulaže trud oko umirovljenika. Listopadsko istraživanje, svega dva mjeseca prije nego li ćemo izaći na predsjedničke izbore, potvrdilo je da za dvije najveće stranke glasuju upravo umirovljenici, pri čemu je tipični birač HDZ-a i SDP-a žena starija od 70 godina. Čak trećina podrške dolazi im od građana iz te dobne skupine, a previše za njima ne zaostaju ni oni u 60-im godinama života.

Nedvojbeno je da će mnogima i u nadolazećim političkim utrkama odabir padati na iste stranke koje su birali i desetljećima ranije. Pitanje je želimo li mi doista da nešto bude drugačije, bolje, da mirovine budu veće? I pitanje je vjerujemo li mi da je to uopće moguće. No, u svakom slučaju nije naodmet dobro razmisliti tko o nama stvarno brine, a komu služimo samo kao reklama.

________________________________________________

*Komentar je stav autora

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap