[KOMENTAR] Sporni detalj iz HDZ-ovog programa obezvrijedit će dio mirovina

Josip Mihaljević
19. lipnja 2020.
Kolumne
A- A+

Popisi lijepih želja, pardon, izborni programi su i ove godine hit izbornog ciklusa. Malo podsjećaju na pisma koja djeca šalju Djedu Božićnjaku, ali su i dalje nekakav dokument prema kojemu možemo pratiti političare kada dođu na vlast. Jedan detalj iz HDZ-ovog programa je prošao ispod radara, a nama izgleda kao da će obezvrijediti dobar dio mirovina te ugroziti nacionalnu naknadu za starije osobe.

HDZ program

Ilustracija: Mirovina.hr/Pixabay

HDZ je ove godine umirovljenicima obećao povećanje mirovina od najmanje 10 posto, pravedniji izračun obiteljske mirovine i 1.500 novih kapaciteta u domovima za starije i nemoćne. Prvo će vjerojatno postići kroz usklađivanje mirovina jer se u četiri godine mirovine usklađuju osam puta, “pravedniji” izračun obiteljske mirovine je nejasno formuliran (hoće li umirovljenici moći nasljeđivati dio mirovine pokojnog bračnog partnera ili ne?), a nove kapacitete u domovima za starije su obećali i 2016. pa su to u potpunosti ignorirali.

Međutim, jedan detalj iz programa bi ozbiljno mogao uzdrmati mirovinski sustav i obezvrijediti dobar dio mirovina koje su do 1.500 kuna.

Citiramo:

“Povećat ćemo naknadu za socijalno ugroženog pojedinca s 800 kuna na 1.500 kuna i donijeti novu strategiju borbe protiv siromaštva i socijalnog isključivanja”, stoji u programu.

Najniža mirovina – 1.026 kuna, a socijala 1.500?

U Hrvatskoj imamo oko 70 tisuća ljudi koji primaju zajamčenu minimalnu novčanu naknadu koja iznosi 800 kuna. Lakše je njima povećati primanja s 800 na 1.500 kuna jer ih se radi o desecima tisuća ljudi, nego da bi Vlada išla povećavati sve mirovine ispod 1.500 kuna do te granice jer se u slučaju umirovljenika ipak radi o stotinama tisuća ljudi.

Problem je u tomu što je najniža mirovina za 15 godina staža u Hrvatskoj 1.026 kuna, a “nova” socijalna naknada je puno primamljivija s gotovo 500 kuna većim primanjima.

Pritom nitko ne bi trebao imati problem s povećanjem zajamčene minimalne naknade za socijalno ugrožene pojedince, problem će nastati u svijetu mirovina. Kako ćete objasniti nekome tko ima minimalnih 15 godina staža da je on zaslužio 1.026 , a nekome tko potencijalno nema ni dana radnog staža 1.500 kuna?

Pritom iznos od 1.500 kuna odgovara iznosu najniže mirovine za čak 22 godine radnog staža. Pravedno je prema socijalno ugroženima, ali maksimalno nepravedno prema umirovljenicima. Jedna od te dvije stvari bi morala imati prioritet, a mi se toplo nadamo da će to ipak biti umirovljenici.

Mogući problem s nacionalnom naknadom za starije

U ovom mandatu su donijeli zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe pri kojem se moralo paziti da iznos ne prijeđe najnižu mirovinu za 15 godina staža. Odlučili su da će ona, baš kao i zajamčena minimalna naknada, iznositi 800 kuna, ali će se jednom godišnje usklađivati pa bi trebala postupno rasti. Taj zakon stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine, dakle tek u mandatu sljedeće vlade.

Potencijalni korisnici nacionalne naknade su u trenutku uvođenja dobili informaciju da će takva “nacionalna mirovina” kako se kolokvijalno naziva biti primamljivija od zajamčene minimane naknade za socijalnog pojedinca unatoč istom iznosu. Kao prvo, primjenjivat će se prihodovni umjesto imovinskog cenusa, a još će se usklađivati pa bi ona u odnosu na “socijalu” trebala rasti.

Sada je razlika između te dvije cifre gotovo dvostruka i nitko normalan neće uzeti 800 kuna mjesečno, ako može dobiti 1.500.

Copy link
Powered by Social Snap