Nakon što plate režije i lijekove, Marku (72) i Jagici ostane 35 kuna dnevno za hranu

Jasmina Grgurić Zanze
13. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Kako preživjeti s prosječnom mirovinom? Na kapaljku, pogotovo ako ih dvoje živi od tih 2.600 kuna primanja. Takav je primjer 72-godišnjeg Marka i njegove supruge Jagice koja nije ostvarila pravo na mirovinu. Kada plate režije i lijekove, ostane im točno 35 kuna dnevno za hranu.

Ilustracija: Rawpixel

Marko J. (72) iz Zagreba ima mirovi­nu od 2.600 kuna, a od toga živi s nezaposlenom suprugom koja nije ostvarila pravo na mirovinu jer je podiza­la, kažu, troje djece. Imaju stan od oko 50 četvornih metara, a režije i telefon su im ove zime gutale 1.100 kuna mjesečno. Za lijekove i sredstva za pranje i čišćenje potroše barem 400 kuna mjesečno pa im je ostajalo 1.100 kuna za sve troškove prehrane.

Pola prosječne mirovine ode na režije, lijekove…

Može li se od toga preživjeti? Marko tvrdi kako je to nemoguće, jer bi im ostalo samo 35 kuna dnevno za tri obroka za dvije osobe. Zato za sitne novce popravlja struju i vodoinstalacije u kvartu, oblijepio je i male papiriće s brojem telefona po stubištima pa tako priskrbi i do 700 kuna mjesečno. Njegova supruga Jagica pere stubište u dvije kuće i donese još 400 kuna mjesečno. Tako preživljavaju od oko 3.700 kuna mjesečno. Uskoro će im i to, drže, biti malo, jer su cijene energije i hrane u niskom startu i iz dana u dan poskupljuju.

Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, donosi računicu života s prosječnom mirovinom, pri čemu više od polovine umirovljenika živi s manje od toga iznosa.

Pitanje za Vladu: Kako preživjeti sa 1.300 kuna mirovine?

“Iako 60 posto umirovljenika ima mirovine znatno niže od prosječne koja je u ožujku iznosila 2.648 kuna, a sada će u travnju uskla­đivanjem porasti na oko 2.700 kuna, pokušali smo izračunati kako bi u novim okolnostima poskupljenja energije i hrane mogao preživjeti samac s točno tolikom mirovinom. Režije za zimsko razdoblje bi mu uzele trećinu mirovi­ne, a troškovi za lijekove i razne zdravstvene dodatke uzeli bi daljnjih 20 posto” – kaže pa nastavlja…

Što pojesti za 40 kuna dnevno koliko ostane za sve?

“Zanemarimo li odjeću i cipele, pa čak i popravke aparata u kući, odustanemo li od kave u lokalnom kafiću ili odlaska u kazalište ili na druga kulturna događanja, preostaje nam za kućne potrepštine i hranu samo 40 kuna dnevno. Doručak od bijele kave i kruha s namazom će koštati do 10 kuna. Ručak od špageta s pelatima i parmezanom te malo kruha košta 22 kune, a za večeru se može pojesti ostatak od ručka ili dvopek s čajem. Ako se odluči na grah, treba znati da je pola kilograma zelenčeka došlo na 25 kuna, a kiselog zelja na 7 kuna, a gdje su tu ulje, brašno, mirodije?” – navodi u Glasu umirovljenika Petrović.

Pita stoga: Hoće li umirovljenici i s prosječnom mi­rovinom gladovati? Hoće li ih sve više seliti u javne kuhinje? Hoće li Vlada prepoznati svu tugu osiromašenih umirovljenika?

“Ili ćemo na ulice? Ne samo po plastične boce i u kontejnere, već i zbog prosvjeda. Fakat je dosta” –  zaključuje SUH-ova predsjednica.

Nakon što plate režije i lijekove, Marku (72) i Jagici ostane 35 kuna dnevno za hranu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap