Umirovljenik skoro upucao sestru, posvađali su se zbog – grobnog mjesta

Jasmina Grgurić Zanze
2. listopada 2023.
Crna kronika
A- A+

Svađa između umirovljenika i njegove sestre zbog grobnog mjesta, koje su na Mirogoju popola naslijedili, toliko je eskalirala da joj je 76-godišnjak u njezinom stanu zaprijetio pištoljem. Nakon što ju je tim oružjem prvo izudarao, pištolj je slučajno i opalio, ali nije pogodio sestru, njego njega samoga. Na kraju je i osuđen.

Muškarac se drži rukama za glavu

Nasilje nad starijima | Ilustracija: Pixabay

Općinski kazneni sud u Zagrebu tek je ovih dana riješio slučaj iz ožujka 2018. godine. Te je večeri umirovljenik Tomo došao u sestrin stan kako bi razgovarali o zajedničkom grobnom mjestu koje su na Mirogoju popola naslijedili. Razgovor je ubrzo eskalirao u svađu kada je ovaj danas 76-godišnjak iz torbe izvadio pištolj marke Margolin i njime po licu i rukama izudarao sestru Vesnu. Pištolj je potom slučajno i opalio, ali nije pogodio Vesnu, nego Tomu.

‘Došao sam upucati tebe, a na kraju sam upucao sebe’

Okrivljenik je priznao da je došao u sestrin stan kako bi razgovarao o grobu na Mirogoju, a u kojem leže njegov otac i njegov sin pa sestra, koja mu je zapravo polusestra po majci, s tim nema ništa. Ona je, naime, dobila grob u Brezovici gdje je pokopan njezin otac i zajednička majka. Smatrao je stoga da nema pravo potraživati i ovo grobno mjesto, iako je naslijedila polovicu. Puknuo je, kaže, kada mu je rekla da je glup zbog čega je izvadio pištolj. Ponio ga je u torbi, navodi, jer se bojao sestrina muža, iako su u stanu bili samo njih dvoje i pas.

umirovljenik napad
Umirovljenik (74) snimljen kako mlati upola mlađeg susjeda, svađali se oko međe

Sestra Vesna opisala je da je razgovor tekao mirno, ali da je brat u trenutku kada je shvatio da mu neće prepustiti svoj dio grobnog mjesta iz torbe izvukao pištolj. Shvativši da je ugrožena, ona je pak uzela mali kuhinjski nož za rezanje voća kako bi se obranila. Međutim, brat ju je udario pištoljem kraj oka, a kada je bacila nož i digla ruke da se obrani, nastavio ju je udarati pištoljem po ruci. Pištolj je u jednom trenutku opalio i pogodio umirovljenika u nogu.

– Odmah potom začula sam prasak i kad sam spustila ruke on je stajao točno ispred mene i rekao: ‘Došao sam upucati tebe, a na kraju sam upucao sebe’. Iz toga sam zaključila da je prasak bio pucanj iz pištolja, a nakon toga on je uzeo torbu i otišao, naglasila je sestra.

Dobio je devet mjeseci zatvora, ali uvjetno

Više od pet godina kasnije, ovaj umirovljenik s hrvatskim i njemačkim državljanstvom te mirovinom od 700 eura proglašen je krivim za kazneno djelo protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom u pokušaju. Osim što mora podmiriti više od 1.000 eura troškova vještačenja i sudskog postupka, osuđen je na kaznu zatvora od devet mjeseci, ali uvjetno što znači da neće u zatvor ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Pištolj mu je također privremeno oduzet. Sestra Vesna tražila je i 20.000 kuna odštete, ali to će morati dalje potraživati u parnici.

Tijekom postupka umirovljenik se prvo branio šutnjom, a kasnije je priznao krivnju. Iskazi su mijenjani i s jedne i s druge strane nekoliko puta, a sve se odužilo i zbog provođenja balističkih i sudskomedicinskih vještačenja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap