Mirovinska reforma na britanski način: Ovako na Otoku planiraju povećati mirovine

Milan Dalmacija
7. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Kolektivne sheme definiranih mirovinskih doprinosa trebale bi omogućiti budućim britanskim umirovljenicima veći povrat sredstava uloženih u fondove. Tamošnja vlada planira dodatno razraditi taj model kako bi obuhvatio što više zaposlenika i poslodavaca.

Britanski radnici će kroz novu mirovinsku shemu ostvarivati veće prihode u starosti. | Foto: Pexels

Budući britanski umirovljenici ovoga su tjedna doživjeli reformu koja bi im trebala omogućiti da od svojih davanja dobiju veći povrat novca u starosti. Tamošnja je vlada, uz postojeće mirovinske modele definiranih prinosa i definiranih naknada, odlučila uvesti i treći model – kolektivne sheme definiranih mirovinskih doprinosa.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
4,49 kn
0,60 €
Prelistajte katalog
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite
14,99 kn
1,99 €
Prelistajte katalog
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog
Tečaj €/kn: 7,53450

Tim se modelom nastoje omogućiti poboljšani povrati u mirovini za trenutne štediše u mirovinskim fondovima, a s druge strane troškove poslodavaca učiniti predvidljivijima. Naime, i poslodavci i zaposlenici doprinosit će zajedničkom fondu, iz kojeg će se, uz potpis povjerenika za nadzor, uzimati individualni mirovinski prohodi. Zakonskom je regulativom definirano da mirovinski programi moraju biti održivi, što znači da moraju ispuniti svoje zakonske obveze, ali i zahtjeve članova, piše britanska vlada.

penzic
Treba li ovo uvesti Hrvatska? Britanci imaju pravobranitelja ne za starije osobe, nego baš za umirovljenike

– Programi kolektivno definiranih doprinosa imaju potencijal transformirati britansko mirovinsko okruženje. Vidjeli smo pozitivan učinak ovih shema u drugim zemljama i posve je jasno da, kada su dobro osmišljene i dobro vođene, imaju potencijal pružiti bolji ishod umirovljenja za članove i mogu biti otporne na tržišne šokove. Ne sumnjam da će milijuni mirovinskih štediša imati koristi od toga u godinama koje dolaze, komentirao je ministar rada i mirovina Guy Opperman.

Prošle godine izglasani Zakon o mirovinskim sustavima omogućuje kolektivne sheme definiranih mirovinskih doprinosa za jednog poslodavca ili tvrtke u sastavu jedne korporacije. No, pojavio se značajan interes za proširenjem modela na više poslodavaca te “dekumulaciju”, odnosno pretvaranje štednje za mirovinu u prihod.

Ministarstvo će stoga do kraja godine razraditi paket mjera za postupnu prilagodbu novim shemama. Očekuje se da bi to moglo doprinijeti većem broju štediša. Sve će nadzirati Regulatorna agencija za mirovinski sustav.

Mirovinska reforma na britanski način: Ovako na Otoku planiraju povećati mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap