Preminuo Davor Štambuk, veliki hrvatski karikaturist i svjetski poznati umjetnik

Jelena Ratko
7. ožujka 2018.
Istaknuto
A- A+

Davor Štambuk, europski pionir erotske karikature, preminuo je u Zagrebu u 84. godini od posljedica gripe. Smatran je jednim od najuspješnijih autora erotske karikature, a svoju afirmaciju doživio je u mladosti u Francuskoj, gdje je surađivao s brojnim medijima i agencijama.

Foto: screenshot Youtube.com

Štambuk u svojim karikaturama nikada nije bio vulgaran, a za sebe je govorio da je bio kao “striptizeta koja se nikada ne skine do kraja”, kako prenosi Telegram. Štambuk je u početku karijere radio kao novinar u Sportskoj panorami, gdje je svoje intervjue sa sportašima redovno ilustrirao vlastitim radovima.

Jedno je vrijeme bio dopisnik Narodnog sporta i Sportske štampe iz Splita, a počeo se profesionalno baviti karikaturama u  tjedniku Arena. U Parizu je 1968. karikaturom Napoleona u njegovoj karakterističnoj u pozi s rukom u kaputu, dok s drugom rukom pridržava hlače da mu ne padnu, osvojio nagradu Grand Prix Bellus i bio proglašen najduhovitijim crtačem humora. Dobio je nagradu od 5.000 franaka i posao u dnevniku France Dimanche. Nakon godinu dana prešao je u najveći europski tabloid Ici Paris koji je tada imao tiražu veću od milijun primjeraka i tu je 1999. dočekao mirovinu.

Foto: screenshot Youtube.com

Ovaj renomirani autor živio je između Zagreba i Pariza, pa je neko vrijeme radio u kulturnoj rubrici Vjesnika, a karikature je objavljivao, osim po cijeloj Europi, i u magazinu Start, tjedniku Nedjeljna Dalmacija, u Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku te magazinu Arena. Štambuk je za svoje je karikature dobio brojna priznanja. Nagrađivan je u Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Sloveniji, Indoneziji, Izraelu, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori.

Ministarstvo kulture Francuske odlikovalo ga je 2003. godine redom Viteškog križa za umjetnost i literaturu, a 2007. predsjednik Stjepan Mesić dodijelio mu je orden reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. Objavio je knjige “Sex Made Man”, izdane u Parizu, “Sex &….” u Zagrebu 1992., “Summertime” u Zagrebu 1994., “In Vino Veritas” u Zagrebu 1995., “Split Tease” u Splitu 2002., podsjeća Telegram.

U opsežnom intervjuu za ove novine objavljenom prošle godine Štambuk je progovorio o svojoj karijeri, ljubavnom životu i o dalmatinskom humoru koji je razvijao u inozemstvu. “Danas se većina ljudi sablažnjava oko svega što je u vezi najintimnijih odnosa između muškaraca i žena. Ja to zaista ne mogu razumjeti. Kao što to ne mogu razumjeti ni časne sestre i svećenike koji žive u celibatu”, izjavio je tada autor ilustracija od kojih su mnoge proglašene kontroverznima.

Foto: screenshot Youtube.com

Po umirovljenju, Štambuk se prestao baviti crtanjem. “Kad tridesetak godina kreirate karikaturu bez riječi i to pet dana u tjednu, onda vas taj posao toliko iscrpi da se na kraju osjećate kao iscijeđeni limun. Tako da više nisam imao snage nastaviti raditi, jedino što sada svoje stare, crno bijele karikature, osvježavam bojama”, rekao je za Telegram.

U penzionerskim danima neumorni Štambuk imao je sreće upoznati još jednu ženu svog života, kako se navodi u istom tekstu. Zaljubio se u Splićanku Dinu koja je živjela u Zagrebu i za koju je rekao da je ostavila neizbrisiv trag u njegovom životu. Život je proveo neumorno se baveći onime što je najviše volio, a u mirovini je nastavio živjeti život punim plućima.

U Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, ostat će zapamćen kao jedna od najvećih ličnosti erotske ilustracije, ali i karikature općenito. Osam tisuća njegovih karikatura koje je stvorio u 50 godina karijere ostaju zauvijek uspomenama na velikog umjetnika, njegovu živopisnu osobnost i istančan smisao za humor.

 

Copy link
Powered by Social Snap