Novo istraživanje otkriva: Druženje s unucima smanjuje osjećaj usamljenosti

Ana Kanazir
26. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Novo je istraživanje pokazalo kako odlazak po unuke u školu ili vrtić ima brojne prednosti za mentalno zdravlje bake i djedova. Ovo je istraživanje nastalo skupljanjem rezultat prijašnjih studija koje su provedene na 200.000 ljudi iz 21 zemlje svijeta, a dokazalo se da druženje baka i djedova s unucima može smanjiti usamljenost i izazvati osjećaje ispunjenosti.

Foto: Pixabay

Dok druženje s unucima izaziva pozitivan utjecaja na zdravlje, istraživanje je pokazalo kako briga o parteru koji boluje od određenih stanja ili bolesti ili koji je nepokretan izaziva osjećaje usamljenosti, navodi The Guardian. Osim toga, više prednosti ima i češće i dulje druženje s unucima.

Važno je vrijeme provedeno s unucima

Istraživački tim je proučio 28 prijašnjih studija u kojima je sudjelovalo više od 191.652 osoba starijih od 50 godina. Jedno je istraživanje tako pokazalo da su osobe starije od 60 godina koje prosječno provedu oko 12 sati svakog tjedna družeći se s unucima i 60 posto manje sklone osjećajima usamljenosti.

Ovo potvrđuje i drugo istraživanje u kojem se istraživalo vrijeme koje bake i djedovi provode s unucima. Tako se pokazalo da što su bili češće i više u kontaktu s njima to su bake i djedovi bili sretniji i zadovoljniji.

Ovih pet aktivnosti s unucima dobre su i za vaše i za njihovo zdravlje

Probajte razne aktivnosti

– Prilično su jasni dokazi pozitivnih utjecaja druženja baka i djedova s unucima, dok je skrb o partnerima imala negativan učinak, rekao je autor istraživanja Samia Akhter-Khan.

Još jedan dokaz dobrom osjećaju nakon druženja s unucima je i česta usamljenost baka i djedova kojima su neki prijatelji možda i umrli pa se u druženju s unucima osjećaju mlađima, ali i pronađu zabavu i društvo u kojem mogu uživati.

U druženje s unucima uvijek možete ubaciti i neke aktivnosti koje su izvrstan način za pokretanje, zbližavanje, korisno provođenje vremena i ništa manje važno – dobru zabavu, a ovdje možete vidjeti prijedlog aktivnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap