Ovih pet aktivnosti s unucima dobre su i za vaše i za njihovo zdravlje

Jasmina Grgurić Zanze
14. kolovoza 2019.
Baka servis
A- A+

Vježbanje uma i tijela s vašim unucima ima čitav niz dobrobiti. Zajedničke aktivnosti izvrstan su način za pokretanje, zbližavanje, korisno provođenje vremena i ništa manje važno – dobru zabavu. Odabirom zajedničke rekreacije poradit ćemo na kretanju kojeg nam sve više nedostaje i u starosti. Dobro će to biti i za djecu i mlade, zavezane pametnom tehnologijom uz fotelju. Važna je i naša mentalna aktivnost, a tu nam na raspolaganju stoje razne igre.

Foto: Pixabay

Starenje je glavna predispozicija smanjenog kretanja. No, danas neaktivnost više nije samo problem umirovljenika, nego i djece u odnosu na neke prijašnje generacije. Takav način života može odrediti njihovo zdravlje i razvoj. Logičan zaključak je stoga da bi djedovi i bake trebali postaviti sjajan primjer svojim  unucima, zajedno poraditi na zdravlju i pritom se dobro zabaviti.

Mogućnosti i izbora je uistinu mnogo, a mi vam donosimo pet omiljenih i ne pretjerano zahtjevnih aktivnosti.

Planinarenje

Dobro, planinarenje kao stavka na vrhu popisa možda zvuči malčice preambiciozno, ali to ne znači odmah da s unucima morate svladati velebitske kukove. Planinariti se može laganim, uhodanim stazama kroz obližnje šumarke i proplanke. Idealna je to prilika za uživanje na svježem zraku, ali i prenošenje znanja o biljnom i životinjskom svijetu. Razgovarati možete o tome kako su se djeca nekada igrala u prirodi te prepričati vlastite pustolovine iz mladih dana. Shvatite to kao malu avanturu i zabava neće izostati. Ujedno, ovakvi izleti mogu biti korisni ako je potrebno skupiti plodove za školu ili izradu kakve domaće slastice.

Vožnja bicikla

Biciklizam nije zahtjevan toliko koliko se čini, samo je važno birati što ravnije i manje prometne staze. Bicikl je idealno sredstvo koje će vas i vaše unuke dovesti do neke destinacije u prirodi na kojoj možete organizirati mali piknik ili jednostavno predahnuti i uživati u pogledu i zajedničkom vremenu skupa. Ako vaš unuk ne zna voziti bicikl, tko ga može bolje naučiti od vas? To će iskustvo svakako pamtiti cijeli život i prepričavati jednog dana svojoj djeci. Uspomena vrijedna truda, zar ne?

Plivanje

Bilo da je riječ o bazenu, rijeci ili moru, gotovo da nema bolje ljetne aktivnosti za djedove i bake s unucima od plivanja. Roditelji često nemaju strpljenja sate i sate provesti u plićaku pazeći na djecu, ali zato ste vi tu koji im možete pokazati prve plivačke zamahe, a kada ih savladaju, zajedno uživati u kupancu i vodenim radostima.

Čitanje

Osim fizičkih aktivnosti, u vrijeme pametnih ekrana važno je posvetiti se i onim mentalnima, poput čitanja. Osim što razvija mozak, čitanje nas uvodi u svijet razmišljanja, mašte, emocionalnih i duhovnih spoznaja koje su važne za našu percepciju međuljudskih odnosa i razlikovanja dobra i zla. Unucima možete pomoći u čitanju omiljenih slikovnica i romana, a opcija je i da im pročitate neku priču prije spavanja ili im jednostavno poslužite kao publika za vježbanje čitanja kako bi bili što uspješniji u školi. Za razvoj mašte možete i zajednički kreirati kratku priču.

Igranje društvenih igara

Sigurno se sjećate društvenih igra iz vašeg djetinjstva koje biste mogli prenijeti na svoje unuke. Bilo da je riječ o pravljenju žabica s kamenom, graničaru, skrivaču, kartama… sigurno ćete se dobro zabaviti. Također, dopustite unucima da i oni vas nauče neku modernu društvenu igru.

Ovih pet aktivnosti s unucima dobre su i za vaše i za njihovo zdravlje
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap