Još veće mirovine i jesenski paket mjera: Evo što je Marin Piletić pripremio umirovljenicima

Milan Dalmacija
24. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić tvrdi kako je Vlada prepoznala da mirovine nisu adekvatne te se obvezala povećati najniže i obiteljske mirovine. Uz to, najavio je i jesenski paket mjera pomoći zbog rasta cijena energenata.

marin piletić

Foto: Marin Piletić | Mirovina.hr

Uoči službene potvrde kako će se mirovine uskladiti za 6,18 posto, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić prokomentirao je činjenicu da je inflacija pojela usklađene mirovine koje tek trebaju stići na račune nešto više od 1,1 milijun umirovljenika.

– S obzirom na inflaciju od 2019. zbog indeksa usklađivanja mirovina, mirovina je povećana za više od 10 posto. S obzirom na porast cijena u drugom razdoblju 2022. očekujemo da će s 1. siječnjem usklađivanje biti značajno u odnosu na ovih 6,18 posto, ali bez obzira na indeksaciju mirovina Vlada je prepoznala da visina mirovina nije adekvatna i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti obvezali smo se da ćemo povećati najniže i obiteljske mirovine, rekao je Piletić za RTL.

Jesenski paket mjera

Uz usklađene mirovine, Piletić je najavio i jesenski paket mjera. Njime Vlada planira pomoći građanima prebroditi najavljena poskupljenja energenata.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog
Rastu cijene plina za kućanstva: Neki bi ga mogli plaćati i šest puta skuplje

– Želimo intervencijama omogućiti lakše prebrođivanje jesenskog i zimskog dijela godine, načine da omogućimo jednokratne isplate umirovljenicima, da obuhvatimo socijalno ugroženije građane koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Jednako tako, imamo pripremljen čitav niz mjera koje bi se ticale zadržavanja radnih mjesta i pomoći gospodarstvenicima, rekao je ministar.

Na konkretno pitanje što bi to konkretno značilo za građane, Piletić je bio nekonkretan. U kontekstu pomoći građanima spomenuo je energetski dodatak umirovljenicima.

– Sve ono što je bilo dobro i što je bilo od koristi, ponajprije ako govorimo o energetskom dodatku umirovljenika. Imamo gotovo rješenje koje možemo brzo pripremiti, staviti na stol Vladi i ukoliko se Vlada složi pomoći umirovljenicima s nižim primanjima, zaključio je ministar Piletić.

Još veće mirovine i jesenski paket mjera: Evo što je Marin Piletić pripremio umirovljenicima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap