Fond HB: Otkrivamo kako funkcionira jedini braniteljski investicijski fond u zemlji i kakvi su prinosi

Milan Dalmacija
21. kolovoza 2022.
Istaknuto
A- A+

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, osim mirovina i drugih prihoda, kućni budžet mogu povećati i udjelima u Fondu hrvatskih branitelja. No, udjeli i dividende su toliko mali da im je isplativije prijaviti se za neki oblik pomoći Zaklade hrvatskih branitelja, koja se također financira novcem iz Fonda.

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Osim četiri obvezna te osam otvorenih i 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, u Hrvatskoj postoji još jedan fond koji, barem djelomično, zahvaća umirovljeničku populaciju. Riječ je o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, odnosno skraćeno, Fond HB.

euro
Što kad uvedemo euro? Donosimo odgovore na ključna pitanja o mirovinskim fondovima

Taj fond okuplja hrvatske branitelje, bez obzira na njihov radno-pravni status, koji zadovoljavaju kriterije iz članka 130. Zakona o hrvatskim braniteljima te članove njihovih obitelji ili obitelji preminulih i nestalih branitelja. Osnovan je 12. travnja 2005. godine, s ciljem osiguravanja dijela udjela privatiziranih trgovačkih društava, odnosno posebnih novčanih iznosa osiguranih prodajom tvrtki u državnom vlasništvu. Uz to, braniteljima i članovima njihovih obitelji su na raspolaganju i udjeli u financijskim sredstvima kojima se fond financira.

Fond je po svojoj prirodi otvoren i investicijski te nema svojstvo pravne osobe, već je vezan uz nekoliko tvrtki i institucija. Osnovala ga je Vlada RH, a njegov rad prati Ministarstvo branitelja. No, njime upravlja društvo za upravljanje investicijskim fondovima Intercapital Asset Management. Fond ima i Upravni odbor, kojeg čine ministar branitelja, zamjenik u Ministarstvu branitelja, član Saborskog odbora za branitelje, predstavnici ministarstava financija te državne imovine i četvero predstavnika branitelja.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Udjeli, dividende, sitniš…

Branitelji imaju pravo na udjele u Fondu HB određene trajanjem njihova boravka u borbenom sektoru za vrijeme Domovinskog rata, dok se članovima obitelji udjeli računaju po propisanom iznosu. Jedan branitelj može ostvariti maksimalno 52,96 udjela. Na temelju tih udjela se na zahtjev branitelja isplaćuje dividenda, putem FINA-e.

Vrijednost jednog udjela je, prema podacima od 12. kolovoza ove godine iznosila 532,39 kuna, ali razina volatilnosti, odnosno osjetljivosti udjela na kretanja na tržištima je visoka, pa i vrijednost tih udjela doživljava dramatične skokove. Tako je, primjerice, početkom veljače 2011. vrijednost jednog udjela iznosila 851,76 kuna, a krajem siječnja 2016. svega 372,19 kuna.

Prije točno mjesec dana započela je isplata dividendi za 2021. Ukupna predviđena sredstva za isplatu su 9.603.300,14 kuna, što po jednom udjelu iznosi 5,33 kune. Ukupni broj udjela u Fondu je prošle godine, prema Informativnom prospektu, iznosio 1.805.234,60. Maksimalni iznos dividendi za isplatu, s obzirom na ograničenje u broju udjela koje jedan branitelj može imati, u prošlog godini je iznosio 282,28 kune. Iznos dividendi se također mijenjao ovisno o vrijednosti udjela i stanju na tržištu. Tako je, primjerice, dividenda za 2018. iznosila svega 3,82 kune po udjelu.

Dio novca za braniteljsku pomoć

Ukupna imovina Fonda je na posljednji dan 2021. godine iznosila 1.032.652.579.71 kuna, a čine je dionice Hrvatskog Telekoma s 97,9 posto udjela. To su ujedno i jedine dionice s kojima se trguje na burzi. Dionice Kutjeva d.d. i Vjesnika čine 1,86 posto udjela, ali od njih nema nikakvih prinosa. Svega 0,24 posto čine sredstva na transakcijskim računima i potraživanja, odnosno čisti novac. Portfelj su najprije činile dionice INA-e, zbog čije je privatizacije Fond i osnovan, no one su 2008. prodane MOL-u pod čudnim okolnostima. Bilo je govora i o uvrštavanju sedam posto dionica HEP-a i Croatia osiguranja, no HEP nije privatiziran, a dionice CO-a nisu završile u portfelju Fonda.

Umirovljeni branitelj ogorčen na državu: 'Ne tražim beneficije, ali promijenite jednu stvar'

Fond uplaćuje dio svojih prihoda i Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Njena je svrha poboljšanje njihovog socijalnog statusa kroz isplate nekoliko vrsta financijskih pomoći. Osim drugih izvora sredstava, Zaklada se financira i prihodom od dijela dobiti Fonda HB, koji je, prema Godišnjem izvješću o radu Zaklade za 2020. iznosio 25.109.626,47 kuna.

Za 2020. godinu Zaklada je braniteljima i članovima njihovih obitelji isplatila ukupno 7.410.375,73 kuna za jednokratne financijske pomoći koje uključuju saniranje šteta od elementarnih nepogoda, požara i ostalog, pomoć pri liječenju i skrbi,pomoć pri smrtnom slučaju, pomoć u teškoj materijalnoj situaciji, hitne zahtjeve… Zaklada isplaćuje i potpore za obrazovanje, a u 2020. je ukupno isplatila 8.882.100 kuna u tu svrhu. Uz to, Zakonom je predviđena i pomoć pri dokvalifikaciji, stručnom usavršavanju, samozapošljavanju i zapošljavanju, ali i pomoć pri životnim osiguranjima.

Tako branitelji, osim mirovina ili drugih prihoda, imaju mogućnost nešto zaraditi i putem Fonda HB. No, vjerojatnije je da će dobiti veće iznose, ako, recimo, prijave svoga školarca za potporu ili krenu u samozapošljavanje.

Fond HB: Otkrivamo kako funkcionira jedini braniteljski investicijski fond u zemlji i kakvi su prinosi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap