Tvornica gramofona RIZ ELAK u Đurđevcu zapošljavala 200 ljudi

Jasmina Grgurić Zanze
5. listopada 2018.
Foto dana
A- A+

Pogled na nekadašnje brojne tvornice smještene diljem Hrvatske doista bude nostalgiju. Jedna od njih je i RIZ ELAK koja je u Đurđevcu imala pogon za proizvodnju gramofona sa 200 zaposlenih. Evo kako je to izgledalo 80-ih godina…

Kada je o industriji elektronike riječ, Hrvatska je prednjačila po proizvodnji među zemljama bivše države. Tako je 1948. godine stvorena poznata tvornica RIZ – Radio industrija Zagreb. Prvotna svrha bila je proizvodnja i popravak odašiljača i opreme za Radio Zagreb. Već 1949. godine proizveden je prvi 15 kW srednjovalni radioodašiljač. Odmah potom, RIZ je počeo proizvoditi i zvučnike, gramofone, radio prijamnike i televizore.

Detalj iz proizvodnje tvornice RIZ ELAK u Đurđevcu, snimljen osamdesetih godina, donosi nam čuvar naših uspomena – Tehnički muzej Nikola Tesla.

“Tvornica gramofona RIZ ELAK u Đurđevcu proizvodila je gramofone do 1990. godine, kada je po licenci poljske Unitre proizveden posljednji model GM-5010. U RIZ-ovom pogonu u Đurđevcu je osamdesetih bilo zaposleno i po 200 ljudi…” – napisali su uz ovu lijepu staru fotografiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap