Telefon budućnosti iz pedesetih zaista sliči izumu koji se pojavio jedno desetljeće kasnije

Jelena Ratko
22. kolovoza 2018.
Foto dana
A- A+

Reklama proizvođača električnih telefona iz sredine prošloga stoljeća prikazuje i telefon budućnosti, kakav će se tek izumiti 1965. godine.

Instagram stranica Lost in History, u cijelosti posvećena 20. stoljeću – njegovim ljudima, modi, kulturi i društvu, nedavno je objavila ilsutraciju naziva “Budućnost telefona” iz 1956. godine.

Sredinom prošlog stoljeća, popularni su bili električni telefoni, kao što je crveni sa slike (u sredini). Tehnologija je tada počela napredovati dotad neviđenom brzinom, što je potaknulo mnoge umjetnike, znanstvenike i intelektualce na razmišljanje o budućnosti.

Telefon kakav je ilustrator tvrtke Western Electric Bell System Telephones tada predvidio nije električni, već bežični. Ne nalikuje baš današnjim pametnim telefonima, ali moglo bi ga se usporediti s prvim mobitelima, koji su bili glomazniji od današnjih i nisu imali ekran osjetljiv na dodir, već tipke. Izmišljeni uređaj zanimljivog dizajna zaista je izumljen nešto vremena kasnije, u obliku bežičnog telefona, odnosno fiksnog bežičnog telefona.

Bežične telefone prvi je izumio Terry Pool 1965. godine.

Telefon budućnosti iz pedesetih zaista sliči izumu koji se pojavio jedno desetljeće kasnije
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap