[FOTO DANA] Jeste li nosili glazbu sa sobom? Za koji dan stiže nasljednik legendarnog Walkmana

Milan Dalmacija
22. siječnja 2023.
Foto dana
A- A+

Gotovo 44 godine nakon što je Sony predstavio prvi Walkman, kojeg možete vidjeti na slici, stiže njegova najnovija inačica. Doduše, za slušanje glazbe više nisu potrebne kasete, ali u potpuno digitaliziranom uređaju ostavljeni su neki retro detalji, poput tipki s bočne strane.

Sony Walkman | Screenshot: YouTube/The Retro Future

Pravu malu revoluciju u slušanju glazbe donio je Sonyjev Walkman. Nastao 1979., točno u pravo vrijeme za razvoj novog vala na ovim prostorima, o čemu smo već popričali s voditeljem Muzeja novog vala u Zagrebu, Aleksandrom Črčekom, Walkman je bio prvo sredstvo koje je omogućavalo slušanje glazbe u pokretu.

U raznim varijantama proizvodio se do početka 21. stoljeća kad ga je zamijenio Discman, a zatim i razni nosači zvuka u digitalnom formatu. No, Sony je odlučio vratiti Walkman u nešto suvremenijem obličju, ali s nekim retro detaljima koji bi trebali probuditi uspomene.

Novi Walkman, nazvan NW-A306 izgleda nešto drugačije od originala sa slike. Potpuno je digitaliziran, ima ekran na dodir, a umjesto kasete, glazbu pohranjuje u memoriji pomoću bežičnog interneta ili Bluetootha. Uz to, može reproducirati glazbu s platformi poput YouTubea i Spotifyja. No, poput originala, novi Walkman ima tipke s bočne strane kojima možete “premotavati” glazbu ili je puštati i zaustavljati kad poželite.

Na tržište Europske unije stiže već ovog mjeseca, a cijena mu je u pojedinim zemljama 400 eura. U Hrvatsku još nije stigao, a ni cijena nije poznata.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap