Od pisaćih mašina do ovoga: Pogledajte kako izgleda najmodernija tipkovnica

Matej Markovinović
27. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Pisaći strojevi ostali su u sjećanju mnogih kao prve tipkovnice na kojima su pisali. No, nakon dolaska modernih računala sve se promijenilo, pa tako i dizajn ovih malih uređaja na kojima se tipka. Dokaz tome upravo je video kojeg je na društvenoj mreži TikTok objavila jedna žena koja ambiciozno koristi ‘svemirske’ tipkovnice.

tipkovnica

Foto: Unsplash/TikTok

Onima koji su s interesom pratili modernizaciju računala, pa tako i tipkovnica, zasigurno je teško zamisliti kako bi sad, u ovo doba interneta, bilo koristiti stare komade hardvera. Povijest pisaćih strojeva seže još od 19. stoljeća, točnije od 1868. godine kada je Christopher Latham Sholes napravio prvi patent tog ‘tipkala’.

Gotovo 10 godina nakon toga, američka tvrtka Remington započela je s masovnom proizvodnjom pisaćih strojeva, koji su se nakon toga sve više počeli viđati po različitim kancelarijama. Nakon niza tehnološkog razvoja, pisaći je stroj postupno evoluirao u standardnu tipkovnicu koju poznajemo i dan danas, piše ThoughtCo.

Kao što kaže stara izreka ‘sto ljudi, sto čudi’, tako postoje i osobe koje radije biraju koristiti neke druge, modernije vrste tipkovnica. Jedna od njih je i MissSteno, korisnica TikToka, koja je na društvenoj mreži objavila video u kojem pokazuje što ona koristi za svakodnevno tipkanje.

Kakva je ovo ‘svemirska tipkovnica’?

– Koristim QWERTY tipkovnicu već oko 30, a stenografsku mašinu oko 20 godina. Prije pet mjeseci počela sam koristiti CharaChorder i u potpunosti sam odbacila standardnu tipkovnicu, rekla je korisnica TikToka pokazujući ‘svemirsku tipkovnicu’

@hauntie#greenscreenvideo#QWERTY#stenomachine#CharaChorder#Uni#byeqwerty#fyp#stenonerd#stenographer#captioner#monkeytype#typing#keyboards♬ BORN FOR THIS – Foxxi

CharaChorder je, naime, tipkovnica koja niti malo ne liči na jednu. Umjesto običnih tipki, ona koristi nekoliko joysticka koji prepoznaju određene pokrete te tako ispisuju slova. Proizvođač opisuje CharaChorder kao tipkovnicu koja može obavljati sve kao i ona standardna, ali i pisati brzinom misli. Kao dokaz tomu, korisnica TikToka usporedila je brzinu pisanja na standardnoj i na ovoj neobičnoj tipkovnici.

tipkovnica

Foto: CharaChorder

Dakle, u videu su se usporedile brzine pisanja na QWERTY tipkovnici, stenografskoj mašini, CharaChorderu i stenografskoj hobi tipkovnici The Uni (gotovo isto kao mašina, samo u malo prepoznatljivijem izdanju). Rezultati su sljedeći:

  • Standardna tipkovnica – 105 riječi u minuti
  • Stenografska mašina – 296 riječi u minuti
  • CharaChorder – 226 riječi u minuti
  • The Uni – 219 riječi u minuti

Praktičnost ipak na prvom mjestu

Standardna, odnosno QWERTY tipkovnica, značajno je izgubila u ovom testu. Međutim, iako je stenografska mašina pobijedila, valja napomenuti da ona ni na koji način nije praktična za svakodnevno korištenje zbog nedostataka dijakritičkih znakova.

tipkovnica

Pisanje na stenografskoj mašini. Screenshot: TikTok

Stenografsku mašinu, podsjetimo, koriste stenografi kako bi u što kraćem vremenu stigli zapisati stvari koje se govore u sudnici, vijećnici i sličnim ustanovama od javne važnosti. Test je, naime, pokazao da bi najefikasnija zamjena za standardnu tipkovnicu upravo bio ‘ludi’ CharaChorder.

Doduše, problem kod CharaChordera je ‘paprena’ cijena od čak 400 dolara te činjenica da se za savladanje pisanja na njemu treba vježbati i po nekoliko mjeseci. Dok se ovakva vrsta tehnologije ne usavrši, čini se da će većina i dalje odabrati pisati na dobroj, staroj QWERTY tipkovnici koju je moguće nabaviti za par desetaka kuna.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap