Kartaši u Hegedušićevoj na tradicionalnom jutarnjem druženju – Gerontološki centar omogućuje im česta okupljanja

Jelena Ratko
6. veljače 2018.
Foto dana
A- A+

Na broju 20 u Hegedušićevoj ulici često je veselije nego što ljudi misle. Tamo se svakodnevno okupljaju grupe umirovljenika sličnih interesa i sudjeluju u raznolikim kulturnim i društvenim aktivnostima Gerontološkog centra Maksimir. Ujutro, oko 9 sati, vrijeme je za partiju (dvije, tri, četiri) Bele.

Osmjesi igrača možda dovoljno govore o atmosferi na ovim tradicionalnim druženjima. | Foto: Jelena Ratko

Projekt Gerontološkog centra, čiji je osnivač Grad Zagreb, djeluje u sklopu Doma za starije osobe Maksimir, a usmjeren je na organiziranje mreže izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za umirovljenike s područja Gradske četvrti Maksimir.

U prostranoj dvorani Centra nikada nije tiho – tijekom partije, čavrlja se i zabavlja. | Foto: Jelena Ratko

Uz društvene sadržaje, Gerontološki centar nudi pružanje pomoći u egzistencijalnim potrebama u svakodnevnom životu, kao što su organizirana prehrana, posudionica ortopedskih pomagala, savjetovališni rad i zdravstvena preventiva.

Sve se prati i zapisuje, a ponešto i pamti. | Foto: Jelena Ratko

Umirovljenici koji sudjeluju u kulturno-zabavnim sadržajima te radno-kreativnim i sportsko rekreativnim aktivnostima koje Centar organizira, uglavnom žive na području Maksimira, što im omogućuje česte posjete i nekima olakšava dolazak.

Tko zna koja partija po redu… | Foto: Jelena Ratko

Nakon “kartaša”, u Centar dolazi skupina nordijskih hodača. To su “pravi”, kažu igrači Bele koji svoju skupinu smatraju manje zanimljivom za fotografiranje.

Igra se srčano, strastveno i brzo. | Foto: Jelena Ratko

Za svakoga ponešto – u Centru se održavaju i likovna-mozaik radionica, psihološka radionica, tečaj štrikanja, plesna škola, gerontološke vježbe te brojna edukativna predavanja.

Oni koji nisu raspoloženi za igru, lako mogu pronaći svoj mirni kutak unutar Centra. | Foto: Jelena Ratko

Radionice i događanja u sklopu Projekta Gerontološki Centar omogućuju umirovljenicima jednostavniji put do aktivnog načina života. Aktivan društveni život i bavljenje fizičkim aktivnostima unutar Centra za starije ljude iz “kvarta” znači puno – osim što su zadovoljniji i sretniji, aktivnosti ciljano utječu na njihovo psihofizičko zdravlje, pa to ujedno znači da sudjelovanjem potvrđuju da brinu o sebi i kvalitetno provode svoje vrijeme.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap