Foto dana: Sjećate li se računala koje je proizvodila tvrtka iz Ivanić Grada?

Matej Markovinović
15. travnja 2023.
Foto dana
A- A+

Tehnički muzej Nikola Tesla objavio je na svom Facebooku staru reklamnu fotografiju za Ivel računalo iz 80-ih godina, koje je proizvodila tvrtka IVASIM iz Ivanić Grada. Iako su današnja računala značajno naprednija i oku ugodnija, Ivel će mnogima ostati u lijepom sjećanju.

U vrijeme kada su svijetom dominirala osobna računala poput Commodorea 64, IBM-a, Applea, Amstrada ili ZX Spectruma, i kada se nije bilo lako ‘dočepati’ takve tehnike u Jugoslaviji, pojavilo se Ivel računalo. Iza modela poput Ivel Ultra, Ivel Z3, Ivel Scripta i Ivel Trenda, stajala je domaća tvrtka iz Ivanić Grada, IVASIM.

[FOTO DANA] Ovaj tranzistor star je 68 godina, a nekada je bio neizostavan dodatak torbama

Tvrtka je, inače, osnovana 1974. godine za djelatnost proizvodnje kemijskih proizvoda, poput sintetskih maziva, sredstva za čišćenje i slično. Nešto kasnije počeli su proizvoditi elektroničke komponente za naftnu industriju, a tijekom 80-ih ‘bacili’ su se na proizvodnju osobnih računala.

Reklamu za njihova osobna računala iz 1989. godine, objavio je na svom Facebooku Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu.

– Ivel hardware i Ivel software ispunit će sve vaše zahtjeve u elektroničkoj obradi podataka, od velikih informacijskih sistema (kompjutorskog inženjeringa) i aplikacijskih makrosistema, do perifernih jedinica s kompletnom software i hardware podrškom, stoji na reklamnoj fotograiji.

Copy link
Powered by Social Snap