[FOTO DANA] Danas je Svjetski dan televizije, a evo kako je izgledao njezin razvoj kroz povijest

Ana Kanazir
21. studenoga 2022.
Foto dana
A- A+

Prvo primanje televizijske slike omogućeno je još 1930. godine u Zagrebu, a to je bio rezultat rada profesora Tehničkog fakulteta u Zagrebu Josipa Lončara. Prvi televizori u boji su se pojavili 1953. godine, a svakodnevno emitiranje u boji počelo je 1973. godine. Teletekst je kao stalna usluga uveden 1990. godine.

Televizija ima svoju bogatu povijest, a prvi televizori u boji su imali mutnu i maglovitu sliku u samo tri nijanse – crna, siva i bijela. Bilo je samo nekoliko programa, a njihova cijena je bila i više nego paprena.

Prvu demonstraciju televizije u Hrvatskoj priredila je 1929. godine tvrtka Philips. Cijena jednog standardnog televizijskog prijamnika je oko 1954. iznosila 130.000 dinara, što je bilo osam do deset prosječnih mjesečnih prihoda jedne četveročlane obitelji. Nakon 1956. krenulo je emitiranje domaćeg televizijskog programa iz Tomislavova doma na Sljemenu.

Deset godina kasnije, 1966. godine je s probnim radom započeo UHF odašiljač snage 10 kW kojim se emitira televizijska slika u boji u sustavu PAL, a 1968. je TV Zagreb uživo emitirao festival zabavne glazbe iz Opatije. Godinu dana kasnije je profesor Smrkić s Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu objavio udžbenik ‘Uvod u televiziju’.

[FOTO DANA] Ovaj tranzistor star je 68 godina, a nekada je bio neizostavan dodatak torbama

Povremeno eksperimentalno emitiranje 2. programa Televizije Zagreb započelo je 1972., a 3. programa 1988. Od 1988. televizijski se program u potpunosti pripremao u novosagrađenom objektu na Prisavlju, 1990. bio je uveden teletekst kao stalna televizijska usluga.

Osim televizije, popularni su bili i tranzistori, a o jednom takvom smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap